Τουρκία: “Θάνατος στους Εβραίους” το σύνθημα σε θερινή κατασκήνωση

Η εβραϊκή κοινότητα της Τουρκίας είναι ακόμη κλονισμένη από το περιεχόμενο ενός βίντεο που έγινε viral στα τέλη Ιουλίου. Το βίντεο δείχνει ένα μέρος που κατά τα φαινόμενα είναι μια θερινή κατασκήνωση, όπου, μικρά παιδιά με μια ομάδα γυναικών με μπούρκα να στέκεται από πίσω τους, ενθαρρύνονται να φωνάζουν αντισημιτικά συνθήματα στα Τουρκικά από μια νεαρή κοπέλα ή ομαδάρχισσα.

Tου Uzay Bulut
ΠΗΓΗ: GATESTONE INSTITUTE

Στο κλιπ διάρκειας 39 δευτερολέπτων, όταν η κοπέλα λέει «Εβραίοι», οι γυναίκες και τα παιδιά απαντούν «Θάνατος!». Όταν λέει «Παλαιστίνη», απαντούν «Θα σωθεί». Όταν φωνάζει «Αγία Σοφία» ―αναφερόμενη στο Βυζαντινό μουσείο του καθεδρικού ναού της Κωνσταντινούπολης, το οποίο, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα μετατραπεί σε τζαμί― κραυγάζουν «Θα ανοίξει».

Λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του βίντεο, ο Garo Paylan, βουλευτής της αντιπολίτευσης με το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, εξέφρασε την οργή του στο twitter. Ανακοίνωσε την πρόθεσή του να υποβάλει μήνυση στην ομαδάρχισσα και στην οργάνωση που κρύβεται πίσω από αυτήν. Δύο ημέρες μετά τη δημοσίευση του tweet, ο Paylan κατέθεσε τις ακόλουθες ερωτήσεις στη Βουλή στην υπουργό Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Ζεχρά Ζουμρούτ Σελτζούκ, στον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και στον υπουργό Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ:

-Πού και με τίνος την επίβλεψη τα παιδιά έλαβαν μέρος στο βίντεο;

-Ήταν οι γονείς τους ή άλλα μέλη της οικογένειας παρόντες στην εκδήλωση;

-Τα παιδιά που είχαν εντολή να φωνάζουν «Θάνατος στους Εβραίους» έλαβαν μέρος στην εκδήλωση στα πλαίσια κάποιας οργάνωσης;

-Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με γνώση του υπουργείου σας;

-Θα διεξαχθεί έρευνα από την πλευρά σας για τους διοργανωτές και τις οικογένειες αυτών των παιδιών που τα εκθέτουν σε κακοποιητικές συμπεριφορές και τα ενθαρρύνουν να προβούν σε εγκλήματα μίσους;

-Θα διεξαχθούν διοικητικές έρευνες από την πλευρά σας για τις αρχές που παρέλειψαν να αναφέρουν το συμβάν;

-Θα θέσετε αυτά τα παιδιά υπό την προστασία του υπουργείου σας;

-Τι είδους προφυλάξεις θα λάβει το υπουργείο σας έτσι ώστε τα παιδιά μας να μην εκτεθούν ξανά σε τέτοιου είδους κακοποιητικές συμπεριφορές;

Ο Paylan ρώτησε επίσης τον υπουργό Δικαιοσύνης εάν «όσοι εμπλέκονται σε ρητορική μίσους και εγκλήματα μίσους τιμωρούνται αποτελεσματικά ή εάν υπάρχει κλίμα ατιμωρησίας σχετικά με τέτοιου είδους εγκλήματα».

Οι υπουργοί δεν έχουν εκδώσει ακόμη απάντηση. Εν τω μεταξύ, ο Mois Gabay, Εβραίος αρθρογράφος με έδρα την Κωνσταντινούπολη, δήλωσε στο Gatestone ότι ο αντισημιτισμός που αποκαλύφθηκε στο βίντεο είναι ένα συμβάν που κάνει την ήδη φθίνουσα εβραϊκή κοινότητα της Τουρκίας να ανησυχεί πολύ για το μέλλον. Ο Gabay, στις 31 Ιουλίου στη στήλη του στη Şalom, την εβδομαδιαία εβραϊκή εφημερίδα που εκδίδεται στην Τουρκία, έγραψε:

«Είναι δυνατόν να δώσουμε πολλά περισσότερα παραδείγματα [του αντισημιτισμού στην Τουρκία]… Φαίνεται ότι όσο δεν επιβάλλονται κυρώσεις… και το Ολοκαύτωμα και ο αντισημιτισμός δεν περιλαμβάνονται στα σχολικά προγράμματα, μερικοί άνθρωποι συνεχίζουν να στρουθοκαμηλίζουν όσο κι αν γράφουμε γι αυτά τα θέματα. Ελπίζω ότι το μίσος και ο αποκλεισμός [των Εβραίων], που αυξάνεται μέρα με την ημέρα με την εμφάνιση νέων κοινωνικών ομάδων, θα τελειώσει εδώ μια μέρα».

Ο αρχισυντάκτης της Şalom İvo Molinas, σε μια συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bianet στις 5 Αυγούστου, εξέφρασε επίσης παράπονα για την αντισημιτική παρότρυνση που εμφανίζεται στο βίντεο:

«Υπάρχει ένας πολύ έντονος αντισημιτισμός στα οπτικά μέσα ενημέρωσης και στον έντυπο τύπο, καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία, αλλά αυτό το βίντεο είναι η μεγαλύτερη και σοβαρότερη μορφή αντισημιτισμού. Πολύ μικρά παιδιά υφίστανται πλύση εγκεφάλου να μισούν τους Εβραίους και το ανθρώπινο είδος χωρίς καν να γνωρίζουν ποιοι είναι οι Εβραίοι.

Αυτά τα παιδιά είναι οι μελλοντικοί εχθροί των Εβραίων, και αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις για ρατσισμό και εγκλήματα μίσους. Θα πρέπει οπωσδήποτε να κατατεθούν αγωγές εναντίον αυτών οι οποίοι εμπλέκονται σε εκδηλώσεις ρατσισμού και σε εγκλήματα μίσους και που οδηγούν τα παιδιά προς αυτή την κατεύθυνση.

Αυτή είναι η βραχυπρόθεσμη λύση, ενώ η μακροπρόθεσμη λύση είναι η εκπαίδευση. Ζούμε σε μια χώρα όπου μια εθνική ομάδα παρουσιάζεται σε πολύ μικρά παιδιά ως εχθρός, και το πιο λυπηρό είναι ότι δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε τίποτε γι αυτό. Ως κοινωνία μόνο διαμαρτυρόμαστε, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο. Είναι τόσο λυπηρό το γεγονός ότι δεν γίνονται ούτε πολιτικές ούτε δικαστικές προσπάθειες για να σταματήσουν αυτά τα πράγματα».