Τουρκία: Προειδοποιεί τις υπόλοιπες πλευρές ότι ξεκινάει τέταρτη γεώτρηση

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα ξεκίνησε και 4η γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας τόνισε ότι θα συνεχίσουν τις γεωτρήσεις μέχρι να βρουν υδρογονάνθρακες. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Αν και έχουν υπάρξει κάποιες απειλές εναντίον της χώρας μας, δεν τις υπολογίζουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας μέχρι το τέλος».

Υπενθύμισε ότι στην ανατολική Μεσόγειο επιχειρούν ήδη δύο τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα ικανά να φτάσουν σε μεγάλα βάθη.

Ο Φατίχ Ντονμέζ επεσήμανε ότι στόχος της Τουρκίας είναι να προβεί σε πέντε νέες γεωτρήσεις το 2020 στην ανατολική Μεσόγειο.

Προειδοποίησε τις υπόλοιπες πλευρές που επιχειρούν στην ανατολική Μεσόγειο ότι «δημιουργούν φρούδες ελπίδες στους εαυτούς τους όσοι νομίζουν ότι η Τουρκία θα υποκύψει σε απειλές και θα κάνει πίσω από τα δικαιώματά της ανατολική Μεσόγειο».

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι αρκετές εκθέσεις διεθνώς αναγνωρισμένων οργανισμών εκτιμούν ότι η λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου διαθέτει σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου και η Τουρκία με βάση τα δικαιώματα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο έχει προχωρήσει στις σχετικές ενέργειες.

Διευκρίνισε επίσης ότι η Τουρκία έχει αποκτήσει πλέον την ικανότητα να συγκεντρώνει στοιχεία, διεξάγοντας τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στη θάλασσα, και να διεξάγει γεωτρήσεις με βάσει δικές της, εθνικές μεθόδους.