Τουρκία: Παρά το τριπλό πλήγμα… απτόητος ο “σουλτάνος” Ερντογάν

Σε νέα κατηγορηματική καταδίκη του Ερντογάν για την ολοένα κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο προχώρησε η ΕΕ, με την Κοινή Δήλωση των υπουργών Εξωτερικών των 27 κρατών-μελών της. Χτύπημα δέχθηκε όμως ο Τούρκος πρόεδρος και από το Συμβούλιο της Ευρώπης για την υπόθεση του επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά, ενώ ο Τραμπ του έστειλε το μήνυμα ότι μάλλον δεν θα πρέπει να περιμένει κάτι σχετικά με τα F-35.

ΠΗΓΗ: SLpress

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συνεδρίασαν σήμερα με τηλεδιάσκεψη, καταδίκασαν για άλλη μία φορά το σύνολο των τουρκικών προκλήσεων συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου της Ελλάδας.

Με την Κοινή Δήλωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στέλνουν και πάλι το μήνυμα στην Άγκυρα ότι ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους στην ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, «είναι δεσμευτικός για όλα τα κράτη μηδενός εξαιρουμένου».

Σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, η σημερινή Κοινή Δήλωση των ευρωπαίων υπουργών αποτελεί «αναμφίβολα ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα αντίθεσης στη συνεχιζόμενη κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδος και Κυπριακής Δημοκρατίας», στην οποία προχωρά συστηματικά η Άγκυρα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημειώνει επίσης ότι αυτή η Κοινή Δήλωση έρχεται να προστεθεί στην Κοινή Διακήρυξη που υιοθέτησαν πριν μερικές ημέρες η Γαλλία, η Αίγυπτος, η Κύπρος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ελλάδα. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ