Τουρκία: Μύλος με την παραίτηση-απόλυση(;) Αλμπαϊράκ

Απόλυτη σύγχυση στην Τουρκία με την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Ερντογάν Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Με ανάρτηση στο Instagram του Αλμπαϊράκ φέρεται να δήλωσε ότι παραιτείται από το υπουργείο, ενώ λίγη ώρα αργότερα υποστήριξε ότι του χάκαραν τον λογαριασμό.

Όμως το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, σε δημοσίευμά του επικαλείται πηγή στο υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας που επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα της ανάρτησης στο Instagram.

Στην ανάρτηση αυτή αναφέρεται: «Αποφάσισα να μην συνεχίσω το καθήκον μου ως υπουργός μετά από πέντε χρόνια στο αξίωμά μου για λόγους υγείας». «Θα περάσω το χρόνο μου με τη μητέρα, τον πατέρα, τη σύζυγο και τα παιδιά μου».

Είναι σαφές ότι η κατάσταση στην τουρκική οικονομία λίγο απέχει από το να χαρακτηριστεί καταστροφική και μη αναστρέψιμη καθώς η λίρα πέφτει συνεχώς ενώ και αρκετές εβδομάδες, σπάζοντας κάθε ημέρα το προηγούμενο αρνητικό της ρεκόρ.

Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg η παραίτηση του Αλμπαϊράκ έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά την αλλαγή του κεντρικού τραπεζίτη από τον ίδιο τον Ερντογάν. Και όπως σημειώνεται ο νέος επικεφαλής, πρώην υπουργός Οικονομικών, Naci Agbal είναι γνωστός για την αντίθεσή του στις πολιτικές του Αλμπαϊράκ τα τελευταία δύο χρόνια, μια περίοδο κατά την οποία η λίρα έχασε σχεδόν το ήμισυ της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας του Αλμπαϊράκ ως υπουργού Οικονομικών, ο πληθωρισμός κυμαινόταν συνήθως διψήφια, σε σύγκριση με τον επίσημο στόχο της κυβέρνησης για 5%. Οι κρατικοί δανειστές της Τουρκίας προσπάθησαν ανεπιτυχώς να στηρίξουν τη λίρα με αιφνιδιαστικές παρεμβάσεις σε αγορές συναλλάγματος, όπου εκτιμάται ότι έχουν πουλήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Δεν του βγαίνει τίποτε
Τίποτε δεν βγαίνει στο καθεστώς Ερντογάν καθώς το κερασάκι στην τούρτα είναι η ήττα του Ντόναλντ Τραμπ πάνω στον οποίο είχε ποντάρει τα πάντα.

Από εδώ και πέρα εκτός από μοναξιά που θα νιώθει ο πρόεδρος της Τουρκίας θα έχει μια διαφορετική αντιμετώπιση καθώς εκτός από τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για τους S-400 που αναμένεται να είναι σκληρές υπάρχουν όλα τα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα της Τουρκίας στα οποία εκ των πραγμάτων θα πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της. Και επιπλέον είναι και τα προσωπικά θέματα στα οποία έχει εμπλακεί το όνομα του Ερντογάν σε σχέση με οικονομικά σκάνδαλα.

ΠΗΓΗ: hellasjournal.com