Τουρκία: Κυπριακό – Συρία επί τάπητος στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Το Κυπριακό και η ανατολική Μεσόγειος συζητήθηκε την Τρίτη, στην συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), ενώ τονίστηκε ότι η επιχείρηση ‘πηγή ειρήνης’ της Τουρκίας στη Συρία θα συνεχιστεί. Μετά τη συνεδρία στη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας η οποία κράτησε τέσσερις ώρες υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι συζητήθηκαν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα και ιδιαίτερα το Κυπριακό και η ανατολική Μεσόγειος.

“Έχει δοθεί ενημέρωση στο Συμβούλιο για τις εξωτερικές επαφές που έχουν πραγματοποιηθεί”, αναφέρεται. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι η επιχείρηση ‘πηγή ειρήνης’ θα συνεχιστεί μέχρι να φτάσει το στόχο της, προσθέτοντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ώστε να μην βλάψουν τους αμάχους.

Αναφέρεται ακόμη ότι αναμένεται από τις χώρες που υπέγραψαν την συμφωνία που στόχο έχει την ίδρυση ζώνης ασφαλείας στη Συρία, να ολοκληρώσουν το συντομότερο τις εργασίες καθαρισμού των τρομοκρατών που έχουν ξεκινήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών Τελ Ριφάτ και Μέμπιτς. Το ΣΕΑ αναφέρει ότι έχει κληθεί η διεθνής κοινότητα να στηρίξει την Τουρκία η οποία στοχεύει στην επιστροφή των Συρίων με ασφάλεια στα σπίτια και τα εδάφη τους.

“Η Τουρκία η οποία δεν έχει αποφύγει ποτέ το βάρος και τις ευθύνες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και διεξάγει με αποφασιστικότητα τον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση Νταές, έχει δηλώσει για μια ακόμη φορά ότι είναι έτοιμη για κάθε είδους συνεργασία”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Για τα γεγονότα του 1915 αναφέρεται ότι “έχουν καταδικαστεί έντονα οι αποφάσεις που λήφθηκαν οι οποίες βασίζονται σε μη πραγματικούς ισχυρισμούς και στερούνται ιστορικών και νομικών πηγών”.

ΠΗΓΕΣ: ΚΥΠΕ, HELLAS JOURNAL