Τουρκία: Κινδυνεύει με νομισματική συντριβή…

Νευρικότητα προκαλούν στους επενδυτές οι πρόσφατες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, , αναφέρει ο δημοσιογράφος Onur Ant του πρακτορείου Bloomberg. Τίτλος του κειμένου: Why Is Everyone Worried About Turkey’s Foreign Reserves. Η λίρα εξασθένησε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο νόμισμα χθες, λόγω της εικασίας ότι η κεντρική τράπεζα χρησιμοποίησε δανεισμό από εμπορικές τράπεζες με βραχυπρόθεσμες συμφωνίες για αύξηση των συναλλαγματικών της αποθεμάτων.

Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει για τους επενδυτές είναι πόσα ακριβώς είναι τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας; Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθεματικά, όπως καθορίστηκαν από το ΔΝΤ την εβδομάδα έως τις 12 Απριλίου, ανήλθαν σε 28,4 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα ισχυρίζεται ότι είναι παραπλανητικό να επικεντρωθεί κανείς στα καθαρά ποσά και, αντίθετα, παροτρύνει τους επενδυτές να εξετάσουν τα ακαθάριστα αποθεματικά της, που κυμαίνονται λίγο κάτω από 98 δισ. δολάρια.

Καθώς η Τουρκία έχει περίπου 118 δισ. δολάρια χρέους σε ξένο νόμισμα, που λήγει μέσα στους επόμενους 12 μήνες, θα χρειαστεί τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας για αποπληρωμή αυτών των υποχρεώσεων αν η ροή κεφαλαίων που χρηματοδοτεί την οικονομία επιβραδύνεται.

Εν μέσω πολιτικών και οικονομικών αναταράξεων, οι ξένοι επενδυτές έχουν ήδη αποσύρει φέτος 1,6 δισ. δολάρια από την αγορά ομολόγων σε λίρες. Μια απότομη πτώση των αποθεματικών τον Μάρτιο προκάλεσε τη μεγαλύτερη κατάρρευση της λίρας από την περσινή νομισματική συντριβή. Η JP Morgan συστήνει στους επενδυτές… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ