Τουρκία και Κατάρ θέλουν την Ευρώπη ισλαμική… Παίγνιο μέσω Βαλκανίων

Τουρκία και Κατάρ εξαπλώνουν τον εξτρεμισμό στην καρδιά της Ευρώπης μέσω Βαλκανίων, αναφέρει η εφημερίδα Αλ Αράμπ. Η αραβική εφημερίδα γράφει ότι, οι χώρες των Βαλκανίων διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διεθνή ατζέντα για την υποστήριξη των ρευμάτων του πολιτικού Ισλάμ. Το οθωμανικό αποικιακό παρελθόν ειδικότερα, συνέβαλε στην εδραίωση της επιρροής της Άγκυρας και της συμμάχου της, Ντόχα, που έχουν αναλάβει αναπτυξιακούς και κοινωνικούς ρόλους.

Χορηγίες της Τουρκίας και του Κατάρ στις βαλκανικές χώρες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του πολιτικού Ισλάμ στην γηραιά ήπειρο, έτσι ώστε πολλοί αντιμετωπίζουν αυτές τις χώρες ως «Το μακρύ χέρι της Αδελφότητας» για να εξαπλωθεί ο εξτρεμισμός στην καρδιά της Ευρώπης. Η Τουρκία πέτυχε επιτυχώς να διεισδύσει ήπια στα θεσμικά όργανα και τις κοινωνίες των βαλκανικών χωρών, οι οποίες θεωρούνται η πίσω πόρτα για την εξάπλωση του εξτρεμισμού στην καρδιά της Ευρώπης.

Η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε το οθωμανικό παρελθόν και κινήθηκε με σχεδιασμό, σύμφωνα με παρατηρητές, επενδύοντας επάνω στην παραμέληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ανατολικά της σύνορα. Αυτό επέτρεψε στα ρεύματα του πολιτικού Ισλάμ που είναι υπέρ της Άγκυρας να ριζωθούν και να διεισδύσουν στους θεσμούς αυτών των ευάλωτων κρατών. Τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις χώρες των Βαλκανίων ως χώρες εξαγωγής μεταναστών, σε μια εποχή που οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι αυτές οι χώρες είναι επίσης πηγές ισλαμικού εξτρεμισμού και αντιδυτικής ιδεολογίας.

Οι χώρες των Βαλκανίων φαίνονται ξεχασμένες υπό το φως των αυξανόμενων απειλών για την Ευρώπη, αλλά ελλείψει ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος, η τουρκική επιρροή αναμένεται να συνεχιστεί σε αυτήν τη στρατηγική περιοχή, γεγονός που καθιστά αμφισβητήσιμες τις ευρωπαϊκές στρατηγικές καταπολέμησης του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή