Τουρκία: Και F-35 και S-400, αλλά περιμένουν πόλεμο με τις ΗΠΑ! Σχιζοφρένεια…

Κάτι φαίνεται να μην πηγαίνει και πολύ καλά στην Τουρκία, καθώς τις ώρες που ακολούθησαν την αναφορά του Πενταγώνου για τις ελεγχόμενες επιπτώσεις σε περίπτωση αποχώρησης της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, σημειώνονται καταγράφονται υπερβολικές και συνάμα άκρως αντιφατικές δηλώσεις και αναφορές.

Εντός του 2019 θα παραλάβει η Τουρκία το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής προστασίας S-400, αλλά και τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35, ήταν η δήλωση του επικεφαλής του υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM), Ισμαήλ Ντεμίρ, ο οποίος για άλλη μια φορά υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει πρόβήμα.

Σύμφωνα λοιπόν με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε τα ακόλουθα: «Το έχουμε πει πολλές φορές ότι δύο αεροσκάφη F-35 μας έχουν ήδη παραδοθεί. Η εκπαίδευση συνεχίζεται στις ΗΠΑ. Το έχουμε ξαναπεί ότι δύο αεροσκάφη μας θα έρθουν του χρόνου στην Τουρκία. Επισήμως δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο».

Αυτό το «επισήμως» βέβαια χαλάει αρκετά την εικόνα αισιοδοξίας που δίνει σταθερά ο εν λόγω αξιωματούχος της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς παρά να καταγράψει τη δήλωση, όπως και τις χθεσινές της αξιωματούχου του αμερικανικού Πενταγώνου.

Ωστόσο, πριν από λίγο, στο Twitter, αναμεταδόθηκε η είδηση ενός τηλεοπτικού πάνελ που διεξήχθη στο τηλεοπτικό δίκτυο Haber Turk, όπου κοινό χαρακτηριστικό των αναλυτών που είχαν προσκληθεί, ήταν η πεποίθηση ότι ένας πόλεμος ανάμεσα στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Βόρεια Συρία είναι αναπόφευκτος!

Η διαφωνία μεταξύ των συμμετεχόντων στην εκπομπή ήταν για το πότε αυτή η σύγκρουση θα εκδηλωθεί! Όλοι τους θεωρούσαν ως «casus belli» (αιτία πολέμου) τα 12 σημεία ελέγχου της περιοχής, στα σύνορα με την Τουρκία τα οποία έχουν ανακοινώσει ότι θα φτιάξουν οι Αμερικανοί!

Εάν αυτό δεν αποτελεί εγγενή αντίφαση και ενός είδους σχιζοφρένεια που έχει ενσκήψει στη σύγχρονη Τουρκία των ισλαμιστών του Ερντογάν, τι άλλο μπορεί να είναι; Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανησυχία, ο φόβος και η καχυποψία τίθενται εκτός ελέγχου και αυτό μόνο επιπλέον αστάθεια μπορεί να γεννήσει στη «γειτονιά»…