Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν ξεμένουν από λομπίστες στις ΗΠΑ… πως να στηρίξουν

Οι εταιρίες δημοσίων σχέσεων που ασκούσαν πίεση για τα συμφέροντα της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται σήμερα υπό πίεση προκειμένου να αναθεωρήσουν μετά από πολλά χρόνια τις παραδοσιακές σχέσεις τους με τους πελάτες αυτούς. Την περασμένη Παρασκευή η Mercury Public Affairs ανακοίνωσε ότι τερματίζει τη σχέση της με την κυβέρνηση της Τουρκίας. Τα νέα από αυτή την απόφαση αποκαλύφθηκαν με ανακοίνωση της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής της Αμερικής (ANCA).

“Ως αποτέλεσμα του επίμονου ακτιβισμού της κοινότητάς μας και της ακλόνητης υποστήριξης των φίλων μας σε εκλεγμένα αξιώματα, μόλις ενημερωθήκαμε από τον Fabian Núñez, ο οποίος από τα γραφεία της Mercury στο Λος Άντζελες, ότι η Mercury Public Affairs τερματίζει τον ρόλο της ως ξένος συνεργάτης της Τουρκίας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου ANCA-WR.

Η πρόεδρος του συμβουλίου, Nora Hovsepian χαρακτηρίζοντας την απόφαση είπε “ότι στέκεται στην σωστή πλευρά της ιστορίας” τερματίζοντας την σχέση της με την Τουρκία. Πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή θα λειτουργήσει ως παράδειγμα και για άλλες φίρμες που εργάζονται για την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.

Η εταιρεία Mercury εκπροσωπεί τα τουρκικά συμφέροντα στις ΗΠΑ από το 2013 και εκπροσωπούσε την Τουρκία τόσο στην Πρεσβεία της στην Ουάσιγκτον όσο και στο Τουρκο – Αμερικανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο (TAIK). Επιλέγοντας να τερματίσει αυτή τη σχέση, η Mercury είναι η τελευταία χρονικά από τις φίρμες λόμπινγκ που εγκαταλείπουν τα συμβόλαιά τους με την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.

Η DLA Piper, νομική φόρμα με έδρα το Λονδίνο, ανακοίνωσε στο Αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ότι δεν εργάζεται πλέον για λογαριασμό των Σιδηροδρόμων του Αζερμπαϊτζάν μετά από ένα χρόνο συνεργασίας.

Η φίρμα Livingston Group, επίσης εγκατέλειψε τη συνεργασία της με το Αζερμπαϊτζάν στις 13 Οκτωβρίου. Μόλις τρεις μήνες αφότου ανακοίνωσε στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ότι διαπραγματεύεται νέο συμβόλαιο με το Μπακού.

Επίσης η εταιρεία BGR Group επίσης ανακοίνωσε τερματισμό συνεργασίας με την αζέρικη πετρελαϊκή εταιρεία SOCAR.

Από την ώρα που ξέσπασε νέα σύγκρουση στις 27 Σεπτεμβρίου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η διασπορά της Αρμενίας στις ΗΠΑ αναζητούσε ενεργά τρόπους οικοδόμησης υποστήριξης κατά του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και της Τουρκίας.

Πιέσεις προς την εταιρεία Mercury είχαν ασκηθεί και από πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες στην Καλιφόρνια, με μεγάλη Αρμενική κοινότητα. Στο Λος Άντζελες, το δημοτικό συμβούλιο επίσης είχε καλέσει την εταιρεία να τερματίσει τη συνεργασία της με την Τουρκία.

ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL με πληροφορίες από Ahval