Τουρκία-ΗΠΑ-Τραμπ: Κανείς στην Ανατ. Μεσόγειο δεν πρέπει να χαλαρώνει… ιδού

Οι εξελίξεις στη βόρεια Συρία (εισβολή Τουρκίας) και τις καθημερινές απειλές που εξαπολύει το καθεστώς Ερντογάν εναντίον πολλών χωρών της Μεσογείου (Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο) σε συνδυασμό με τα γεγονότα που διαδραματίζονται ταυτόχρονα στις ΗΠΑ με την καταγγελία σε βάρος του Προέδρου των ΗΠΑ κ. Τραμπ απαιτούν μέγιστη προσοχή.

Γράφει ο Νίκος Σωτηρίου

Η διερεύνηση της καταγγελίας εναντίον του κ. Τραμπ θα διαρκέσει αρκετό διάστημα. Ουδείς φυσικά γνωρίζει το τελικό αποτέλεσμα. Η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ θα διαδραματίσει το δικό της ρόλο. Μέχρις στιγμής, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του Fox News το 51% των Αμερικανών απαιτεί την παραίτηση του κ. Τραμπ. Το αντίστοιχο ποσοστό τον Ιούλιο του 2019 ήταν 42%.

Ωστόσο, αξίζει ίσως τον κόπο να εξετάσει κανείς τις αντίστοιχες δημοσκοπήσεις που είχαν διενεργηθεί κατά τη διάρκεια της διερεύνησης της καταγγελίας σε βάρος του προέδρου Νίξον υπό το πρίσμα των δραματικών γεγονότων που συνέβησαν στην Ελλάδα την ίδια περίοδο.

Το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ ξεκίνησε με τη σύλληψη πέντε ανδρών για τη διάρρηξη στην έδρα του Δημοκρατικού Κόμματος στο συγκρότημα Watergate στις 17 Ιουνίου 1972. Η καταγγελία (impeachment) σε βάρος του Νίξον επισημοποιήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1973. Ο Νίξον παραιτήθηκε στις 8 Αυγούστου 1974.

Όπως αντιλαμβανόμαστε, από την αποκάλυψη του σκανδάλου μέχρι την παραίτηση Νίξον μεσολάβησε αρκετό διάστημα. Διάστημα κατά το οποίο στις ΗΠΑ επικρατούσε πολιτικός αναβρασμός. Ο αναβρασμός αυτός στις ΗΠΑ συνέβαινε παράλληλα με άλλα σημαντικά παγκόσμια γεωπολιτικά γεγονότα την ίδια περίοδο.

Η αμερικανική κοινή γνώμη παρακολουθούσε με μεγάλο ενδιαφέρον τη διερεύνηση του σκανδάλου Γουότεργκέϊτ. Στις ΗΠΑ, οι μετρήσεις της κοινής γνώμης πάντα έπαιζαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση/χάραξη της πολιτικής. Τον Ιούλιο του 1973 άνω του 60% των πολιτών τις ΗΠΑ δεν συμφωνούσε με την καταγγελία εναντίον του Νίξον. Αντιθέτως, υπέρ της καταγγελίας στρεφόταν λιγότερο από το 20% των Αμερικανών.

Όσο προχωρούσαν οι έρευνες του σκανδάλου, τόσο αντιστρεφόταν η άποψη της κοινής γνώμης. Περίπου τον Απρίλιο του 1974 η κατάσταση ισορρόπησε: περίπου ίσο ποσοστό Αμερικανών υποστήριζε την καταγγελία εναντίον του Νίξον. Όταν ο Νίξον παραιτήθηκε, το ποσοστό των Αμερικανών πολιτών που ζητούσε την παραίτησή του είχε ξεπεράσει το 60%.

Στην Εικόνα 1 φαίνεται η διαμόρφωση της αμερικανικής κοινής γνώμης σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της Αμερικανικής κοινής γνώμης μεταξύ του Ιουλίου 1973 – Ιουλίου 1974.

Όπως παρατηρούν οι αναγνώστριες/ες στην Εικόνα 1 τοποθετήθηκαν σκοπίμως τα γεγονότα Ελληνικού ενδιαφέροντος τα οποία συνέβαιναν ταυτόχρονα την ίδια περίοδο. Ο σκοπός είναι μάλλον αυτονόητος. Την περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ βρισκόταν σε πολιτικό αναβρασμό λόγω του σκανδάλου Γουότεργκέϊτ η αμερικανική κοινή γνώμη δεν ενδιαφερόταν για τα σημαντικά γεωπολιτικά γεγονότα που διαδραματίζονταν παγκοσμίως.

Η κατάσταση σε Ελλάδα και Κύπρο είχε πάρει κυριολεκτικά φωτιά εν μέσω της διερεύνησης του σκανδάλου Γουότεργκέϊτ. Αποκορύφωμα ήταν η διπλή Τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Η αμερικανική κοινή ήταν απορροφημένη στο εσωτερικό των ΗΠΑ και σε όσα διαδραματίζονταν πέριξ του σκανδάλου Γουότεργκέϊτ.

Τη σύγχρονη περίοδο που διανύουμε, με την Τουρκία να απειλεί ανοικτά όλες σχεδόν τις χώρες της Μεσογείου, ουδείς πρέπει να είναι εφησυχασμένος εξαιτίας όσων διαδραματίζονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η εξέλιξη της υπόθεσης του Αμερικανού Προέδρου δεν αφορά τους Έλληνες.

Αυτό όμως που μας αφορά είναι μη τυχόν και βρει την ευκαιρία η Τουρκία να εκμεταλλευθεί την πολιτική αναταραχή στις ΗΠΑ όπως συνέβη επί Νίξον. Μέχρι την ολοκλήρωση της υπόθεσης της καταγγελίας εναντίον του κ. Τραμπ καμία χώρα στη Μεσόγειο δεν θα πρέπει να εφησυχάζει.