Τουρκία: Δημοσκοπήσεις κόλαφος για Ερντογάν… που κυνηγάει τον Ιμάμογλου!

Ο Ερντογάν προσπαθεί με κάθε τρόπο να διασφαλίσει την κυριαρχία του, καθώς έχει αρχίσει να αμφισβητείται όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Ο εφιάλτης του Ερντογάν είναι να μην χάσει τις προεδρικές εκλογές του 2023. Στο πλαίσιο αυτό υπονομεύει τον δημοφιλή δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, σκληρό επικριτή του και δυνάμει σοβαρό ανθυποψήφιό του.

Του Γιώργου Πρωτόπαπα
ΠΗΓΗ: SLpress

Το υπουργείο Εσωτερικών, του οποίου ηγείται ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, δήλωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, λόγω της εκστρατείας του εναντίον του φιλόδοξου έργου “Κανάλι της Κωνσταντινούπολης” (Kanal Istanbul).

Το κατηγορητήριο υποστηρίζει ότι ο Ιμάμογλου δαπάνησε παράνομα δημόσια χρήματα για μια εκστρατεία κατά της κατασκευής του Καναλιού της Κωνσταντινούπολης με αφίσες που έγραφαν τα συνθήματα «ή Κανάλι, ή Κωνσταντινούπολη» και «ποιος χρειάζεται το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης;»

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης αντιμετωπίζει πιθανή δίωξη βάσει των κατηγοριών που του προσάπτουν και πρέπει να απαντήσει γραπτώς σε διάστημα επτά ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης.

Ο Ιμάμογλου, στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), κατηγορεί τον Ερντογάν ότι σχεδιάζει να σπαταλήσει δισ. δολάρια δημόσιων πόρων για το Κανάλι, που απειλεί να καταστρέψει την κληρονομιά της Κωνσταντινούπολης και να προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή.

Μεγάλος αριθμός πολιτών της Κωνσταντινούπολης ανησυχεί για τις επιπτώσεις του φαραωνικού έργου πάνω στο πόσιμο νερό και στο δάσος της Πόλης. Η κατασκευή του Καναλιού (μήκους 45 χιλιομέτρων), που ανακοινώθηκε από τον Ερντογάν τον Απρίλιο του 2011, έχει καθυστερήσει.

Το κόστος κατασκευής ανέρχεται σε 20 δισ. δολάρια, ίσως και παραπάνω. Έχει στόχο να συνδέσει τη Θάλασσα του Μαρμαρά με τη Μαύρη Θάλασσα και να παρακάμψει τα στενά του Βοσπόρου. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟΚΑΛΤΥΠΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ…