Τουρκία: Αθωώθηκε ο Καβαλά και “έλιωσαν” από ικανοποίηση οι Γερμανοί

H Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στην Τουρκία επιγράφοντας το σχόλιό της «Πολύ καλά νέα». Το σχόλιο αφορά στην αθωωτική απόφαση για τον εκδότη και ακτιβιστή σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Οσμάν Καβάλα αλλά και των συγκατηγορουμένων του.

Ο Καβαλά ήταν προφυλακισμένος από το 2017 με την κατηγορία ότι ήθελε να ανατρέψει την κυβέρνηση, διότι συμμετείχε στις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013. Η εφημερίδα σημειώνει: «Η σαφής αθωωτική απόφαση ήταν μια έκπληξη, διότι δεν εμπιστεύεται πλέον κανείς το τουρκικό κράτος ότι θα απονείμει δικαιοσύνη.

Και το δικαστήριο έκανε από την αρχή ό,τι μπορούσε για να ενισχύσει την άποψη ότι δεν πρόκειται για την αναζήτηση της αλήθειας, αλλά για αυθαιρεσία. Εξετάστηκε μυστικά ένας μάρτυρας χωρίς να παρίσταται ο συνήγορος του κατηγορούμενου. Ακόμη δεν εξετάστηκαν όλοι οι μάρτυρες υπερασπίσεως ή τα αποδεικτικά στοιχεία».

Και η εφημερίδα καταλήγει: «Τι κινητοποίησε αυτή τη θετική αλλαγή; Η διεθνής πίεση στην οικονομικά πληγείσα Τουρκία, η οποία απομονώνεται ολοένα και περισσότερο στην εξωτερική πολιτική; Όποιος και να ήταν ο λόγος, ο δικαστής παρείχε μια καλή υπηρεσία στη χώρα του, η οποία ίσως απελευθερώσει λίγο και τη δικαιοσύνη».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Frankfurter Allgemeine Zeitung η οποία σχολιάζει: «Θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι η απόφαση αυτή, ότι η κατάσταση για την καταπιεσμένη τουρκική κοινωνία των πολιτών βελτιώνεται; Δεν θα έπρεπε κανείς να έχει μεγάλες ελπίδες. Η δίκη για το πάρκο Γκεζί ήταν το σύμβολο για την εντεινόμενη καταπίεση υπό τον Ερντογάν.

Ίσως η κυβέρνηση είναι της άποψης ότι μπορεί να πετύχει τον στόχο της να περιορίζει την επικριτική στάση που προέρχεται από τον κόσμο του πνεύματος χωρίς την καταδικαστική απόφαση. Τα άσχημα νέα όμως είναι πως την Τρίτη εκδόθηκαν σχεδόν 700 εντάλματα σύλληψης κατά φερόμενων οπαδών του κινήματος Γκιουλέν.

ΠΗΓΗ: DW