Τουρκία: 108 μέρες με ηλεκτροσόκ, κλωτσιές στα γεννητικά όργανα, σοδομισμό

Δικαστικά έγγραφα που απέκτησε η Nordic Monitor, αποκαλύπτουν πως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ) πραγματοποίησε μία απόρρητη πτήση, για την παράδοση ενός ανθρώπου, κατά την οποία του έγιναν βασανιστήρια. Το άτομο που ασκούσε κριτική στον Ερντογάν και απήχθη από το Καζακστάν, αργότερα μεταφέρθηκε σε μία ¨μαύρη¨ περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο της Άγκυρας όπου υπέστη βασανιστήρια και κακοποίηση.

ΠΗΓΗ: ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΝΕΑ

Ο Ζαμπίτ Κισί 48 ετών δάσκαλος δημοτικού σχολείου, καταθέτοντας στις 3/4/2018, στο 5ο Ποινικό Δικαστήριο του Κοτζάελι, ανέφερε πως μετά την απαγωγή του, κατά την διάρκεια των τριών ωρών πτήσης από το Αλμάτι προς την Άγκυρα , τον χτυπούσαν μέσα στο αεροπλάνο. Οι πράκτορες της ΜΙΤ άρχισαν να τον χτυπούν στο κεφάλι και στα γεννητικά όργανα, ενώ τα μάτια του ήταν δεμένα και του είχαν φορέσει χειροπέδες.

Λιποθύμησε από τα χτυπήματα που δέχτηκε στο κεφάλι αλλά η κακοποίηση συνεχίστηκε, αφού πρώτα ένα μέλος της ομάδας της ΜΙΤ έλεγξε για να βεβαιωθεί ότι είχε ακόμη παλμό. Τα εσώρουχα του δασκάλου είχαν αίμα από τις κλωτσιές που είχε δεχθεί στα γεννητικά του όργανα. Επιπλέον έβλεπε αίμα στα ούρα λόγω του ξυλοδαρμού. Όταν προσγειώθηκε το αεροσκάφος τον μετέφεραν σε μία ¨μαύρη¨ τοποθεσία της υπηρεσίας πληροφοριών κοντά στο αεροδρόμιο της Άγκυρας Εσενμπογά και τον έβαλαν σε ένα μικρό εμπορευματοκιβώτιο για 108 μέρες. Στη διάρκεια αυτού του διαστήματος υπέστη βασανιστήρια, σεξουαλική κακοποίηση και άλλα είδη καταχρηστικής μεταχείρισης.

Ο δάσκαλος το Δεκέμβριο του 2015 όταν έμεινε άνεργος στην Τουρκία, πήγε μαζί με την οικογένειά του στο Κιργιζιστάν με την ελπίδα να βρει πάλι εκεί δουλειά, καθώς είχε εργαστεί στο παρελθόν εκεί. Ενώ έλειπε, οι αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για αυτόν μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου, με βάση ισχυρισμούς, ότι συνδεόταν με τους υποτιθέμενους θαυμαστές του πραξικοπήματος στην ναυτική βάση του Γκιόλτζουκ. Στην εξέταση κατά αντιπαράσταση που έγινε στο δικαστήριο φάνηκε ότι κανείς από τους αξιωματικούς του ναυτικού δεν τον ήξερε, ούτε εκείνος ήξερε κάποιον από αυτούς. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή