Του λες κάτι για τα 82 εκ. Τούρκους και τα “δικαιώματά” τους του Ντονμέζ;

Η ανατολική Μεσόγειος είναι θέμα των συνολικά 82 εκατομμυρίων κατοίκων της Τουρκίας, υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, τονίζοντας ότι τα «νόμιμα δικαιώματα» της Άγκυρας και του ψευδοκράτους στην Κύπρο δεν είναι θέμα «παζαριού».

Μιλώντας σε τελετή για την διεύρυνση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου, ο Φατίχ Ντονμέζ τόνισε πως με την ολοκλήρωση του σχεδίου η συνολική δυνατότητα αποθήκευσης θα φτάσει τα 5,4 δισ. κυβικών μέτρων, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Demirören (DHA).

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, μιλώντας για τις πηγές χρηματοδότησης του σχεδίου, αναφέρθηκε στην ανατολική Μεσόγειο τονίζοντας ότι αποτελούν «μια από τις καλύτερες απαντήσεις σε εκείνους που στρέφονται ενάντια στις δίκαιες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο», καθώς και σε «εκείνους που υπερασπίζονται τις απειλές εναντίον της».

«Η Τουρκία δεν βρίσκεται ποτέ χωρίς εναλλακτική. Ποτέ δεν είπαμε μπράβο σε κανένα τετελεσμένο και δεν θα πούμε. Τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” ποτέ δεν μπορούν να είναι θέμα παζαριού», δήλωσε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Πρόσθεσε ότι η ανατολική Μεσόγειος «δεν είναι μόνο θέμα του δικού τους υπουργείου ή των αρμόδιων υπουργείων». «Αυτό είναι θέμα των 82 εκατομμυρίων, είναι θέμα της χώρας. Είναι θέμα της της Τουρκίας. Είναι αγώνας ενάντια σε εκείνους που ενοχλούνται από την ύπαρξη της Τουρκίας, είναι αγώνας για την ύπαρξη της Τουρκίας», υπογράμμισε.

Ο Τούρκος υπουργός σημείωσε, ακόμη, πως πάντοτε στάθηκαν όρθιοι ενάντια σε όσους προσπάθησαν να προχωρήσουν αγνοώντας την Τουρκία.

«Χάρη σε αυτή τη δύναμη και την πίστη δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου ούτε σε άλλο θέμα για το οποίο πιστεύουμε στην ορθότητά του», διαμήνυσε. Ο Φατίχ Ντονμέζ έχει παρακολουθήσει τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς ήταν αυτός που δήλωσε πως η Τουρκία θα στείλει και δεύτερο πλοίο – γεωτρύπανο στην περιοχή.

ΠΗΓΗ: Sputnik