Τουρκική συλλογή καθοδήγησης δέσμης Laser σε σοβιετική βόμβα

Ένα ακόμη βήμα για την διείσδυση στην ρωσική αγορά οπλικών συστημάτων έκανε η τουρκική εταιρεία ASELSAN. Πιο αναλυτικά αξιοποιώντας την υπάρχουσα συλλογή καθοδήγησης βομβών με δέσμη Laser τύπου LGK η τουρκική εταιρεία συνεργάστηκε με το Αζέρικο κρατικό ίδρυμα ερευνών του Υπουργείου Άμυνας MODİAR για την προσαρμογή της συλλογής αυτής σε σοβιετικής/ρωσικής κατασκευής βόμβες.

Με αυτό τον τρόπο οι Τούρκοι κατάφεραν να εισέρθουν σε μια νέα αγορά στην οποία μέχρι σήμερα μόνο η ρωσική αμυντική βιομηχανία είχε τον απόλυτο έλεγχο. Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα προσαρμογής μίας δυτικής συλλογής καθοδήγησης με δέσμη Laser σε αεροπορικό πυρομαχικά που δεν υπόκειται στα ΝΑΤΟικά στάνταρντ.

Η σύμβαση που οι δύο πλευρές υπέγραψαν τον Μάιο του 2017 κατά την διάρκεια της έκθεσης στρατιωτικού υλικού IDEF-2017 στην Κωνσταντινούπολη απέδωσε ταχύτατα όπως φαίνεται και από το χρονικό διάστημα που απαιτήθηκε για την ολοκλήρωση της τουρκικής συλλογής στις σοβιετικές/ρωσικές βόμβες της Αεροπορίας του Αζερμπαϊτζάν.

Η τουρκική συλλογή προσαρμόστηκε και ολοκληρώθηκε σε μια σοβιετικής κατασκευής βόμβα των 250 κιλών και θα παρουσιαστεί επίσημα στην έκθεση ADEX-2018.