Το who is who των επίδοξων διαδόχων Ερντογάν ή… πάρε τον ένα και βάρα τον άλλον

Η καταστροφική πορεία της τουρκικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την ολιγωρία που επέδειξε ο Ερντογάν στην καταπολέμηση του κορονοϊού, υποσκάπτουν αργά, αλλά σταθερά την πολιτική μονοκρατορία του. Ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί με τις επεκτατικές κινήσεις του στα εξωτερικά μέτωπα να εξισορροπήσει τις αρνητικές εντυπώσεις στο εσωτερικό, αλλά είναι εμφανές πια πως διαπράττει το στρατηγικό σφάλμα της υπερεπέκτασης. Αυτό, ωστόσο, είναι βραδυφλεγής βόμβα.

Γράφει η ΝΕΦΕΛΗ ΛΥΓΕΡΟΥ
ΠΗΓΗ: SLpress

Αν και ακόμα κυρίαρχος, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πολιτικός συσχετισμός στην Τουρκία σταδιακά αλλάζει. Είναι ακριβώς αυτή η διάχυτη εντύπωση που δρομολογεί τον αγώνα διαδοχής, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει και προβλέπεται αιματηρός. Εξάλλου, η αλλαγή σκυτάλης δεν θα διεξαχθεί βάση των δυτικών προτύπων, με την κάλπη απλά να αναδεικνύει νικητές και ηττημένους.

Οι γνώστες των τουρκικών πραγμάτων εκτιμούν ότι ο Ερντογάν δεν πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί, αποσυρόμενος σε κάποια από τις πολυτελείς κατοικίες του. Όπως και όποτε γραφτεί ο επίλογος της θυελλώδους πολιτικής διαδρομής του, δεν αναμένεται ομαλός. Προς το παρόν, πάντως, το γεγονός είναι ότι τα εσωτερικά προβλήματα της γείτονος χώρας ροκανίζουν τον θρόνο του κι αυτό αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Έρευνα της τουρκικής εταιρείας δημοσκοπήσεων AREA, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο, εμφανίζει μειωμένη την εκλογική απήχηση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στο 35,8%. Την κατιούσα έχει πάρει και ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), με 9,6%. Το ποσοστό αυτό δεν επιτρέπει στο κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί να εισέλθει στην Εθνοσυνέλευση, επειδή το όριο εισόδου είναι 10%.

Να θυμίσουμε ότι η συμμαχία του Ερντογάν με τον “γκρίζο λύκο” Μπαχτσελί είναι αυτή που έδωσε στην κυβέρνηση την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οι επόμενες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2023.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όμως, επιθυμούν πρόωρες εκλογές και επιστροφή στην προεδρευομένη δημοκρατία. Θυμίζουμε ότι ο Ερντογάν μετέτρεψε το πολίτευμα σε προεδρική Δημοκρατία… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΟΙΟΙ “ΣΚΑΒΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΚΚΟ” ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ