Το Βερολίνο και ο διάλογος Αθήνας και Άγκυρας… Οι τουρκικές διεκδικήσεις

Την εντατική διπλωματική κινητικότητα στο τρίγωνο Αθήνα – Βερολίνο – Αγκυρα προδίδει η χθεσινή τηλεδιάσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες μετά την ανάλογη συζήτησή της και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με διαρροές της τουρκικής προεδρίας, ο κ. Ερντογάν δήλωσε στην κ. Μέρκελ αποφασισμένος να συνεχίσει να εφαρμόζει μια αποφασιστική πολιτική σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι ίδιες πηγές (Anadolu) ανέφεραν ότι ο κ. Ερντογάν επισήμανε πως οι διαφορές στην περιοχή είναι δυνατόν να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων, όσο υπάρχει μία εποικοδομητική προσέγγιση και μια «δίκαια και συνεπής» στάση από τα ευρωπαϊκά κράτη. Τουρκικές πηγές ανέφεραν, επίσης, ότι ο κ. Ερντογάν ζήτησε από την κ. Μέρκελ διαβεβαιώσεις ότι αυτή τη φορά δεν θα εγερθούν προσκόμματα στις διαπραγματεύσεις τις οποίες, όπως αναφέρεται, η καγκελάριος της Γερμανίας έδωσε. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Μέρκελ επέστησε την προσοχή του Τούρκου προέδρου να αποφύγει ενέργειες που η Αθήνα θα εκλάβει ότι προκαλούν εκ νέου εντάσεις.

Το Βερολίνο φαίνεται ότι επιταχύνει τον βηματισμό, ώστε οι διερευνητικές επαφές, το φόρουμ στο οποίο Αθήνα και Αγκυρα συμφωνούν ότι μπορεί να εκκινήσουν εκ νέου την προσπάθεια διαλόγου, να αρχίσουν το ταχύτερο δυνατόν ακόμη και στις 20-21 Σεπτεμβρίου, πριν δηλαδή από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. (24-25 Σεπτεμβρίου). Τις επόμενες ημέρες θα κριθεί και αν το υφιστάμενο διπλωματικό τρίγωνο, ανάμεσα στη διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, τον ομόλογό της, της γερμανικής προεδρίας, Γιαν Χέκερ, και τον Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπο του κ. Ερντογάν, οδηγήσουν σε τριμερή. Προηγείται, ωστόσο, μια τηλεφωνική επικοινωνία (ή τηλεδιάσκεψη) ανάμεσα στους κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν, για την οποία εργάζονται η κ. Σουρανή και ο κ. Καλίν.

Το γεγονός επιβεβαίωσε χθες και ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist, λέγοντας ότι οι σύμβουλοι του ιδίου και του κ. Ερντογάν είναι σε επαφή και εκτιμά ότι αν συνεχιστεί η ίδια πορεία, τότε θα μιλήσουν και στο τηλέφωνο. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε έτοιμος να ξεκινήσει τις διερευνητικές «πολύ, πολύ σύντομα», λέγοντας ότι ως προς τις διμερείς επαφές βλέπει «ένα παράθυρο ευκαιρίας». Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή