Το τουρκικό ΥΠΕΞ “γλεντάει” το δικό μας… ασφαλώς μαζί και το ΥΠΕΘΑ, για τον Έβρο

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κάνει πλάκα στην Ελλάδα με τη συνήθη πρακτική, του να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στα ελληνικά πολιτικά πράγματα και τη συζήτηση που γίνεται στα ελληνοτουρκικά, φροντίζοντας με μια δήλωση να αναβαθμίσει τις διεκδικήσεις του, ενώ στην Αθήνα οι αρμόδιοι προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν συμβαίνει τίποτα…

Ενώ εμείς προσπαθούμε στο εσωτερικό να πειστούμε ότι δεν έχει συμβεί τίποτα, η Άγκυρα βγαίνει μπροστά και κατηγορεί την ελληνική πλευρά ότι παραβίασε τουρκικό έδαφος στη διαδικασία κατασκευής του φράχτη, για την ανάσχεση των μεταναστών που μεταφέρει η Τουρκία! Μας προειδοποιεί δε, να μην παραβιάσουμε τα τουρκικά κυριαρχικά δικαιώματα και ζητά -και σε αυτό το ζήτημα- διαπραγματεύσεις

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με μετάφραση του Hellas Journal, η ανακοίνωση αναφέρει:

“Ύστερα από τον απαραίτητο συντονισμό με τις αρμόδιες υπηρεσίες μας το υπουργείο μας ζήτησε από την Ελλάδα στις 11 Μαΐου να μην παραβιάσει τα σύνορά μας. Η κοίτη του ποταμού Έβρου που αποτελεί το φυσικό σύνορό μας μετην Ελλάδα έχει αλλάξει σημαντικά από φυσικούς και τεχνητούς λόγους από το 1926 που καθορίστηκαν τα σύνορα, ώστε με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ακριβείς συντεταγμένες, συμφωνημένες μεταξύ των δύο χωρών σε αυτή την συνοριακή περιοχή.

Κατά συνέπεια, κρίθηκε ότι δεν πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες προτού ολοκληρωθούν οι τεχνικές μελέτες. Παρά τις προειδοποιήσεις μας και τις προτάσεις μας, η Ελλάδα ξεκίνησε τις εργασίες στις 13 Μαΐου και παραβίασε τα εδαφικά μας σύνορα.

Η παραβίαση αυτή απαντήθηκε κατευθείαν με τα αναγκαία μέτρα από τις αρμόδιες αρχές. Το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί εάν υπάρξουν τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών. Δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε ό,τι συμβεί στα σύνορά μας.”

Προτείνουμε στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, να εγκαταλείψουν τη λογική διαχείρισης των προβλημάτων αυτών με όρους εσωτερικού πολιτικού παιγνίου και να αντιληφθούν επιτέλους ποιους έχει η χώρα να αντιμετωπίσει.

Πρέπει να είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση ένοπλης βίας, την οποία δείχνουμε προς κάθε πλευρά ότι προσπαθούμε να “ξορκίσουμε”. Δυστυχώς όμως, αυτό συνιστά σοβαρή άρνηση της πραγματικότητας και θα έχει συνέπειες.