Το “Σχέδιο Ε” και τα σενάρια πολεμικής εμπλοκής Ελλάδας και Τουρκίας…

Από το βράδυ της περασμένης Τρίτης η Μέση Ανατολή ενδέχεται να εισήλθε σε μια νέα εποχή έντασης της οποίας η πλήρης εξέλιξη παραμένει άδηλη και ερεβώδης. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα αντίποινα των Ιρανών στην εκτέλεση Σουλεϊμανί από τους Αμερικανούς ήρθαν πολύ πιο άμεσα από ό,τι οι περισσότεροι ανέμεναν, με τις επιθέσεις με ρουκέτες σε βάσεις τους στο Ιράκ, κάτι όμως που, όπως φάνηκε με το μετέπειτα διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου, δεν καθιστά τελικά την κλιμάκωση νομοτέλεια.

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΛΟΥΧΟΥ

Οι επιθέσεις συνέβησαν την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μόλις ολοκληρώσει τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, έχοντας δηλώσει δημοσίως στον οικοδεσπότη του ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί προσβολή της κυριαρχίας της από την Τουρκία, ούτε και θα οδηγηθεί σε διαπραγματεύσεις ως αποτέλεσμα τετελεσμένων.

Αυτή η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού προδιαγράφει ουσιαστικά και τη μορφή που θα λάβουν οι εξελίξεις σε περίπτωση που η Τουρκία αποφασίσει να προχωρήσει σε τέτοιου είδους προσβολή. Δίνει την ξεκάθαρη δεσμευτική πολιτική απάντηση στο ερώτημα πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα αν η Τουρκία κάνει το επόμενο βήμα στο Αιγαίο ή αλλού στην ελληνική επικράτεια.

Με δεδομένη πλέον τη δημόσια αυτή πολιτική εντολή της κυβέρνησης και την αντίστοιχη κοινοποίησή της στους συμμάχους μας, από την ώρα που η Τουρκία οδηγήσει στη στρατιωτικοποίηση της κρίσης τον λόγο θα έχουν τα Γενικά Επιτελεία με μια σειρά από σχεδιασμούς που βρίσκονται ήδη ενεργοί στο τραπέζι και θα εξελιχθούν ανάλογα με το είδος της προσβολής.

Ο κανόνας «50%-50%»

Ήδη σήμερα υπάρχει πλήρης λειτουργική συνέργεια δομών εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Η παρακολούθηση και η στάθμιση των διπλωματικών εξελίξεων μα και των σεναρίων επίθεσης και αντίδρασης γίνονται σε συνεχή θεσμοθετημένη επιτελική συνεργασία των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας. Το αρμόδιο διυπουργικό όργανο που έχει συσταθεί έχει την πλήρη εικόνα, διαθέτει όλα τα δεδομένα και λειτουργεί με τον κανόνα «50%-50%». Αν ο ρόλος του πρώτου υπουργείου παραμένει πάνω από το 50% της συνολικής εθνικής δράσης, έχουμε ειρήνη. Αν οι εξελίξεις επιβάλλουν να αντιστραφούν αυτά τα ποσοστά, η ειρήνη είναι πλέον παρελθόν.

Όμως και τότε υπάρχει προσχεδιασμένη διαβάθμιση και κλιμάκωση στις εξελίξεις που προβλέπει τα πάντα: ξεκινά από το επίπεδο ενεργειών ανορθόδοξου πολέμου και μπορεί να καταλήξει στη γενική σύρραξη αν το απαιτήσουν οι συνθήκες. Τα κυριότερα σενάρια τουρκικής κλιμάκωσης για τα οποία ετοιμάζεται η Ελλάδα είναι τα εξής:

-Πρώτον, προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων από ερευνητικό σκάφος, είτε με εμπλοκή τουρκικών φρεγατών, είτε όχι.

-Δεύτερον, (παρα)στρατιωτική χρήση του Μεταναστευτικού από την Τουρκία.

-Τρίτον, αυτόματη ενεργοποίηση των κανόνων εμπλοκής έναντι «προσβολής του πυρήνα της κυριαρχίας», διαδικασία που ήδη έχει λάβει την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας και είναι ενεργή.

-Τέταρτον, αν απαιτηθεί, μετάβαση από το επίπεδο των κανόνων εμπλοκής σε εκείνο της ενεργοποίησης του «Σχεδίου Ε»: του Σχεδίου καθολικής σύγκρουσης για την άμυνα της χώρας.

Αστάθμητοι κίνδυνοι

Αν ένα πρωί τουρκικό σκάφος επιχειρήσει να εισέλθει στην ελληνική ΑΟΖ για να πραγματοποιήσει έρευνες ίσως αντιμετωπίσει συνθήκες που δεν τις αναμένει. Το Αιγαίο είναι γνωστό για τα ταραγμένα νερά και είναι πάντοτε υπαρκτό το ενδεχόμενο να βρεθεί μπροστά σε ακυβέρνητο σκάφος (έχουν υπάρξει ουκ ολίγα τέτοια), ενδεχομένως και χωρίς ταυτότητα που ίσως τύχει να βρεθεί στην πορεία του.

Αυτό θα σημαίνει ότι το τουρκικό ερευνητικό, που κινείται με ταχύτητα τεσσάρων ναυτικών μιλίων την ώρα, θα είναι υποχρεωμένο να ακινητοποιηθεί. Μια τέτοια εσπευσμένη και απρόβλεπτη ακινητοποίηση ενός τέτοιου σκάφους δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όπως ίσως φαντάζει.

Οι περιπλοκές που θα προκύψουν στον εξοπλισμό που απαιτείται για τις έρευνες, αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα «παγώσουν» το σκάφος για μεγάλο διάστημα, εφόσον αυτό θελήσει να αποφύγει το ατυχές γεγονός του εμβολισμού από κάποιο ακυβέρνητο πλοίο που ίσως να έχει παρασυρθεί στα νερά του Αιγαίου.

Ασφαλώς, η Ελλάδα δεν θα έχει τίποτα να κάνει με όλα αυτά: αντιθέτως θα επιχειρήσει να ελέγξει το όποιο ακυβέρνητο άγνωστο σκάφος – αλλά δεν θα μπορεί και να το βουλιάξει καθώς αυτό, όπως είναι αναμενόμενο, θα εκπέμπει SOS. Μια τέτοια επιχείρηση όμως πολύ δύσκολα μπορεί να επιτύχει – είπαμε: το Αιγαίο είναι απρόβλεπτο.

Οι κανόνες εμπλοκής

Αν όμως η Τουρκία αποφασίσει να συνοδεύσει το ερευνητικό της με φρεγάτες και αυτές λάβουν την παράνομη εντολή και χτυπήσουν εκείνες ένα τέτοιο σκάφος σε κίνδυνο σε ελληνικά χωρικά ύδατα ή / και εντός της ελληνικής ΑΟΖ, τότε θα έχουμε περάσει ήδη στην αυτόματη ενεργοποίηση των κανόνων εμπλοκής η οποία, όπως αναφέρθηκε, δεν θα απαιτεί ειδική πολιτική εξουσιοδότηση. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ