Το “πάρτι” εκατομμυρίων που έχει στηθεί πίσω από τον αγώνα της Γκρέτα…

Ποια είναι η 16χρονη ακτιβίστρια που με «όπλο» τον αυτισμό έγινε σύμβολο στον αγώνα για το περιβάλλον, κέρδισε πιστούς υποστηρικτές και δημιούργησε σφοδρούς επικριτές – Ο γκουρού της επικοινωνίας που την ανακάλυψε δήθεν τυχαία, η ιδιόρρυθμη οικογένεια, το μάρκετινγκ του συνδρόμου Ασπεργκερ, οι Σουηδοί billionaires υποστηρικτές της και τα κέρδη των 25 εκατ.

Γράφει η ΝΕΦΕΛΗ ΛΥΓΕΡΟΥ
ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Έχει πάντα ενδιαφέρον ιχνηλατώντας να εντοπίζει κανείς την κομβική στιγμή στη ζωή ενός ήσσονος σημασίας -μέχρι τότε- χαρακτήρα. Τη στιγμή που ένας ήρωας εν τη γενέσει του βρίσκεται μπροστά στο σταυροδρόμι που του φανερώνει αδιαπραγμάτευτα το σημείο της εσωτερικής του αλλαγής και αυτογνωσίας. Αν το διασχίσει, δεν υπάρχει επιστροφή. Έχει επιτύχει το σημείο της υπέρβασης, του διαχωρισμού του από τους κοινούς θνητούς. Εχει αποδράσει από τον συμβατικό χρόνο, τείνοντας προς την ακινησία.

Κάποιες φορές, μια τέτοια στιγμή κρίνεται αναγκαίο να κατασκευαστεί ώστε να οικοδομηθεί ο ήρωας μέσα από τον δικό του φακό. Με λίγα και απλά λόγια, να πλάσει τον μύθο του. Στην περίπτωση της Γκρέτα Τούνμπεργκ δύο είναι οι στιγμές που έχουν προτάξει οι οικείοι της, αλλά και η ίδια, ως το προσφιλές γι’ αυτούς αφήγημα.

Η πρώτη συνέβη όταν ήταν δεν ήταν 8 ετών. Στο σχολείο της προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ για την υπερθέρμανση του πλανήτη, την κλιματική αλλαγή, τους ρύπους, τα πλαστικά στους ωκεανούς και άλλα παρόμοια που προμήνυαν ένα δυσοίωνο μέλλον για τη μητέρα Γη και τους κατοίκους της. «Υπεραναλύω τα πράγματα. Κάποιοι μπορούν να ξεπερνάνε καταστάσεις και σκέψεις, αλλά όχι εγώ», έχει πει.

Πράγματι, παρότι δεν σταμάτησε να κλαίει κατά τη διάρκεια της ταινίας, ακόμα και όταν αυτή τελείωσε και οι συμμαθητές της επέστρεψαν στο παιχνίδι. Η ίδια υποστηρίζει ότι μετά από αυτό δεν μπορούσε να επιστρέψει στη ρουτίνα της. Μια ρουτίνα που περιελάβανε πρωινό ξύπνημα στις 6 το πρωί, σχολείο, επιστροφή στο σπίτι και διάβασμα. Οχι όμως φίλους και ανεμελιά που συνήθως χαρακτηρίζει τα παιδιά της ηλικίας της.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία των γονιών της, στο κομβικό εκείνο σημείο για τη μετέπειτα εξέλιξη της κόρης τους, η Γκρέτα έπεσε σε βαριά κατάθλιψη. Τρία χρόνια αργότερα, στην ηλικία των 11 ετών, η ψυχολογική της κατάσταση πήρε μία ακόμα πιο επικίνδυνη τροπή: σταμάτησε να μιλάει και να τρώει.

Σε συνεντεύξεις της οικογένειας, τόσο η μητέρα όσο και ο πατέρας της είπαν ότι η κατάπτωση αυτή ήταν απόρροια της απόγνωσης που ένιωθε για το περιβάλλον. Κάποιοι δημοσιογράφοι που επέμειναν ζητώντας περαιτέρω εξηγήσεις, ανάγκασαν τη μητέρα της Γκρέτα να παραδεχτεί ότι… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ