Το “φιλί του θανάτου” των “περήφανων” γενοκτόνων Τούρκων…

“Είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας διότι δεν είχε ποτέ γενοκτονίες”. Μελβούτ Τσαβούσογλου, 15 Απριλίου 2019… Αυτό διακήρυξε πρόσφατα σε ομιλία του ως τιμώμενο πρόσωπο, στο ισλαμιστικό πανεπιστήμιο Σελτσούκ στην επαρχία Κόνυα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου. Αφορμή για τις δηλώσεις του και άλλες που προηγήθηκαν υπήρξαν οι πρόσφατες αποφάσεις των Κοινοβουλίων Γαλλίας και Ιταλίας να αναγνωρίσουν τις γενοκτονικές σφαγές των Αρμενίων από τους Τούρκους που άρχισαν το 1915, μήνα Απρίλη.

Του ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ

Δεκάδες άλλα Κοινοβούλια και κράτη έχουν μέχρι τώρα αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία. Στις 24 Απριλίου 1915, 230 Αρμένιοι ηγέτες και διανοούμενοι συνελήφθησαν και εκτοπίσθηκαν. Από αυτούς 174 εκτελέσθηκαν ενώ οι υπόλοιποι πέθαναν από κακουχίες στη εξορία.

Ακολούθησαν οι μαζικοί και οργανωμένοι εκτοπισμοί και δολοφονίες των χριστιανικών πληθυσμών με συνολικά θύματα 1.5 εκ. Αρμενίους, 750.000 Ασσυρίους / Νεστοριανούς και 500.000 Έλληνες. Και μετά ακολούθησε ένα πλιάτσικο στις περιουσίες τους.

Το 2013 κυκλοφόρησε στη Τουρκία το βιβλίο “24 Nisan 1915: İstanbul, Çankırı, Ayas, Ankara” (“24 Απριλίου1915″) με συγγραφέα τον Nesim Onadya İzrail. Αποσπάσματα από το βιβλίο δημοσιεύθηκαν στις 20 Απριλίου στην αγγλόφωνη έκδοση της Zaman (“Forgotten Ottoman Legacy: Armenian Ιntellectuals”).

Η Zaman δεν κυκλοφορεί σήμερα. Μαζί με δεκάδες άλλες εφημερίδες και ΜΜΕ στη Τουρκία έχουν απαγορευθεί από το καθεστώς Ερντογάν. Τα αρχεία τους καταστράφηκαν και τα περιουσιακά τους στοιχεία έχουν δημευθεί.

“Το φιλί του θανάτου”

Ένας από τους Αρμένιους διανοούμενους που δεν συνελήφθη την 24 Απριλίου ήταν ο Κρικόρ Ζοχράπ, βουλευτής Κωνσταντινούπολης και μέλος της Επιτροπής Ένωσης και Προόδου των Νεοτούρκων. Ιδού πως παραφράζει η εφημερίδα τον συγγραφέα Ιζραϊλ, πού περιγράφει την τελευταία μέρα ελευθερίας του βουλευτη Κρικόρ Ζοχράπ:

“Είχε πολλούς φίλους [ο Ζοχράπ] συμπεριλαμβανομένου και του Ταλάτ Πασά του πιο ισχυρού άνδρα της εποχής [της τριανδρίας των Νεοτούρκων που κυβερνούσε την χώρα και αρχιτέκτονα της γενοκτονίας των χριστιανών της Μικράς Ασίας].

Κατά τον Ιζραΐλ ήταν και οι δυο Μασόνοι. Κατά την διάρκεια των μαζικών συλλήψεων [Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών] στις 24 Απριλίου, ο Ζοχράπ, όπως και ο βουλευτής Ερζερούμ Βαρκές Σερενγκουλάν ήταν άνετος, δεν ένιωθε καμία πίεση. Αλλά αυτό δεν κράτησε πολύ.

Στη διάρκεια ενός δείπνου και παίζοντας χαρτιά, στις 2 Ιουνίου στην κοινωνική λέσχη και εστιατόριο Cercle d’Orient, ο Ζοχράπ σηκώθηκε να φύγει και ο Ταλάτ σηκώθηκε και αυτός και τον φίλησε στο μάγουλο.

Έκπληκτος ο Ζοχράπ τον ρώτησε γιατί. Ο Ταλάτ απάντησε ότι ήθελε να τον φιλήσει. Αυτό είναι γνωστό ως το φιλί του θανάτου, διότι την ίδια μέρα ο Ταλάτ είχε υπογράψει τα χαρτιά για την σύλληψή του.

Ο Ταλάτ γνώριζε ότι αυτό σήμαινε απλά θάνατο. Παρά την φιλία, ο Ταλάτ δεν δίστασε να κάνει την κίνηση. Ο Ζοχράπ εκτοπίσθηκε στην Ούρφα. Του συνέθλιψαν το κεφάλι με μία πέτρα”. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΞΙΣΟΥ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ