Το “αυτογκόλ” του Ερντογάν στην κυπριακή ΑΟΖ… η ώρα της αλήθειας για τη Γαλλία

Μέχρι πρότινος, οι πειρατικές ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ μπορεί να παραβίαζαν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, αλλά, όπως είχε φανεί, δεν προσέκρουαν σε αξιόλογη διεθνή αντίδραση. Ακόμα και η ΕΕ ουσιαστικά σφύριζε αδιάφορα για την επίθεση που δέχονταν τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους της. Ακόμα και η Γαλλία, η οποία έχει αμυντική συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι παράνομες γεωτρήσεις του “Φατίχ” στα δυτικά της Κύπρου και του “Γιαβούζ” στα νερά της Καρπασίας δεν έθιγαν τρίτα ισχυρά συμφέροντα. Το ίδιο και οι προετοιμασίες για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης στην Αμμόχωστο.

Γράφει ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ
ΠΗΓΗ: SLpress

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε φραστικά και για να τηρήσει τα προσχήματα έλαβε κάποια μέτρα, τα οποία, όμως, μόνο αμυχή μπορούσαν να προκαλέσουν στην Τουρκία. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν ικανά να την υποχρεώσουν σε αναδίπλωση. Εξ ου και ο Ερντογάν όχι μόνο δεν έκανε πίσω, αλλά κλιμάκωσε. Το “Γιαβούζ” προγραμματίζει γεώτρηση στο θαλάσσιο οικόπεδο 7, το οποίο είναι νοτίως της Μεγαλονήσου και παραχωρημένο στην ιταλική ENI και στη γαλλική Total.

Η τουρκική αυτή κίνηση δεν αποτελεί απλώς κλιμάκωση. Φέρνει τον κόμπο στο χτένι. Πριν πω γιατί, υπενθυμίζω ότι η Άγκυρα είχε επιχειρήσει να εμποδίσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη χρήση πολεμικών πλοίων. Έτσι εμπόδισε την προγραμματισμένη γεώτρηση της ENI στο οικόπεδο 3 στις αρχές του 2018. Δεν τόλμησε, όμως, να εμποδίσει ούτε τη γεώτρηση της αμερικανικής ExxonMobil, ούτε τη γεώτρηση της Total.

Τα μηνύματα που είχαν στείλει και η Ουάσιγκτον και το Παρίσι, δεν άφηναν περιθώρια για τουρκικές πειρατικές ενέργειες, όπως εκείνη σε βάρος της ENI. Έτσι, ο Ερντογάν άλλαξε τακτική. Αντί να εμποδίζει γεωτρήσεις εταιρειών που έχουν ισχυρά κράτη πίσω τους, δρομολόγησε τουρκικές γεωτρήσεις σε πρώτη φάση σε μη παραχωρημένα οικόπεδα και τώρα σε παραχωρημένο, στο 7.

Η ENI αγοράζει γαλλική προστασία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ENI είναι η εταιρεία, η οποία έχει αγοράσει τα δικαιώματα στα περισσότερα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Επειδή, όμως, πίσω της έχει την Ιταλία, η οποία δεν είναι διατεθειμένη να τα βάλει με την Τουρκία, η ΕΝΙ έκανε συνέταιρό της την Total για να αγοράσει τη γαλλική πολιτική-στρατιωτική προστασία.

Η τουρκική εισβολή στο οικόπεδο 7, λοιπόν, είναι μία ευθεία πρόκληση πρωτίστως για τη Γαλλία, η οποία καλείται να αποδείξει ότι είναι σε θέση να κρατήσει τους Τούρκους όχι μόνο μακριά από τις γεωτρήσεις της Total, αλλά και από τα οικόπεδα, στα οποία έχει δικαιώματα η Total, όπως το 7.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι στρατιωτικά αδύναμη να εμποδίσει τις τουρκικές πειρατικές ενέργειες και η Ελλάδα κρατιέται μακριά. Αυτός είναι ο λόγος που η Λευκωσία όχι μόνο προτιμάει την Total, αλλά και έχει προχωρήσει σε συμφωνία με το Παρίσι για την παραχώρηση ναυτικής βάσης στα νότια της Μεγαλονήσου. Με τη συμφωνία αυτή… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣ ΩΡΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΕΙΤΑΙ “ΑΥΤΟΓΚΟΛ” ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ