Το πρώτο βήμα έγινε, στη συνέχεια θα κριθεί το… λιώσιμο των πάγων

Προσπάθεια για την αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας που είχαν κοπεί τους τελευταίους μήνες επιχειρούν σε ανώτατο επίπεδο Αθήνα και Άγκυρα, αλλά όλα θα κριθούν από την συνέχεια, καθώς ακολουθεί ένα εξαιρετικά δύσκολο διάστημα, με πρώτη δοκιμασία την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας στις 2 Ιουλίου για την Αγία Σοφία.

Και οι δυο πλευρές ήταν αρκετά επιφυλακτικές σε αυτό το πρώτο διστακτικό βήμα και για τον λόγο αυτό εξάλλου σχεδόν ταυτόσημες ανακοινώσεις και στις δυο πρωτεύουσες εστίασαν την τηλεφωνική επικοινωνία Κ. Μητσοτάκη – Τ. Ερντογάν στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών. Η τουρκική πλευρά στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της προεδρίας της Τουρκίας προσέθεσε και τα θέματα «ασφάλειας» και της οικονομίας..

Εκ των πραγμάτων σε μια πρώτη επαφή μετά από μήνες, που έχουν σημαδευτεί από πρωτοφανή κλιμάκωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις δεν θα μπορούσε να γίνει αναλυτική συζήτηση στα θέματα στα οποία η τουρκική στάση δυναμιτίζει το κλίμα, όμως η συμφωνία των δυο ηγετών για την ανάγκη διατήρησης των διαύλων επικοινωνίας για περαιτέρω συνομιλίες είναι ένα πρώτο βήμα.

Η επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν πραγματοποιήθηκε την στιγμή που οι σχέσεις των δυο χωρών έχουν κτυπήσει κόκκινο: Μετά το τουρκολυβικό Μνημόνιο, η κρίση του Έβρου , οι κινήσεις για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, η επιθετική ρητορική της τουρκικής ηγεσίας, η διαδικασία για χορήγηση αδειών στην τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η απειλή για έρευνες ακόμη και νοτίως της Κρήτης μετά από συμφωνία με την κυβέρνηση Σάρατζ σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και οι διαρκείς απειλές πολέμου, έχουν διαμορφώσει ένα επικίνδυνο και εντελώς αντιπαραγωγικό κλίμα.

Η προσπάθεια για την πρώτη αυτή επαφή σε ανώτατο επίπεδο ,έγινε απευθείας από το διπλωματικό γραφείο του Κ. Μητσοτάκη και την επικεφαλής Ελ. Σουρανή και τον ισχυρό παράγοντα στο περιβάλλον του Τούρκου προέδρου και σύμβουλο του, Ιμπραήμ Καλίν, καθώς οι διπλωματικοί δίαυλοι που είχαν επιστρατευθεί προηγουμένως δεν ήταν αρκετοί. Κάτι που είναι δικαιολογημένο, μια και για λογαριασμό του κ. Ερντογάν μιλάει μόνο το περιβάλλον του και όχι οι διπλωμάτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ