Το πανάκριβο αμερικανικό μαχητικό F-22 ξεφλουδίζει και παύει να είναι “αόρατο”;

Το F-22 αποτελεί ένα πρωτοπόρο μαχητικό πέμπτης γενιάς των ΗΠΑ, συνδυάζοντας την ικανότητα να εξασφαλίζει αεροπορική υπεροχή με την δυνατότητα να παραμένει αθέατο στα περισσότερα συστήματα ραντάρ λόγω της ειδικής βαφής που διαθέτει. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, τα χαρακτηριστικά stealth σημαίνουν και υψηλότερο κόστος συντήρησης.

Ένα αεροσκάφος F-22, το οποίο είχε παραπάνω από εμφανή τα σημάδια της φθοράς πάνω στην ειδική βαφή στο ρύγχος του, εντοπίστηκε από έναν δημοσιογράφο του περιοδικού Drive κατά τη διάρκεια του EAA Airventure Air Show στο Ουισκόνσιν. Η φωτογραφία της επένδυσης δεξιά κάτω από το θόλο υποδεικνύει τον βαθμό που το αεροσκάφος έχει επηρεαστεί από την διάβρωση, την τριβή του αέρα, και την ακραία πίεση που υπομένει κατά την πτήση.

Το περιοδικό αποκάλυψε ότι αυτοί οι παράγοντες είναι υπεύθυνοι για τις περισσότερες από τις καταστάσεις όπου το υλικό αρχίζει να «ξεφλουδίζει». Το Drive αποκάλυψε ότι η συντήρηση της ειδικής επίστρωσης είναι ένα από τα πράγματα που κάνει το F-22 εξαιρετικά ακριβό. Το μαχητικό αεροσκάφος όχι μόνο απαιτεί ακριβά υλικά που του επιτρέπουν να απορροφήσει τα περισσότερα από τα κύματα ραντάρ που δέχεται και να παραμείνει «αθέατο», αλλά και πολύ χρόνο για να εφαρμοστεί η βαφή στα εξαρτήματα του, σύμφωνα με τον ιστότοπο.

Επιπλέον, η διαδικασία πρέπει να γίνει κάτω από ορισμένες περιβαλλοντικές συνθήκες, σε ορισμένες θερμοκρασίες και επίπεδα υγρασίας, προκειμένου να είναι επιτυχής και πολλές αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια. Οι σφραγισμένες εγκαταστάσεις με ρυθμιζόμενη θερμοκρασία βοηθούν σε αυτό το ζήτημα, αλλά ο αριθμός τους είναι περιορισμένος σε κάθε βάση.

Όλα αυτά συσχετίζονται με το σχετικά χαμηλό ποσοστό διαθεσιμότητας του αεροσκάφους – μόνο το 50% περίπου του στόλου των F-22 είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει αποστολές. Το Drive σημείωσε ότι ορισμένα από τα F-22 αποκλείονται σκοπίμως από την τακτική συντήρηση, η οποία συνήθως λαμβάνει χώρα όταν παρουσιάζει σημάδια υποβάθμισης πάνω από το 10% της ειδικής επίστρωσης. Αυτά τα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικές δραστηριότητες και αεροπορικές επιδείξεις, καθώς δεν απαιτούν προστασία από ραντάρ, εξηγεί το περιοδικό. Τα υπόλοιπα κρατούνται σε «φόρμα» για να είναι έτοιμα για οποιαδήποτε αποστολή προκύψει.

ΠΗΓΗ: SPUTNIK