Το ΝΑΤΟ ενέκρινε το πρωτόκολλο εισδοχής των Σκοπιανών στην Συμμαχία

Το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ενέκρινε, με ταχείες διαδικασίες, τη Δευτέρα η Βορειοατλαντική Συμμαχία σύμφωνα με το Bloomberg. Το κείμενο είχε αποσταλεί στους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας από το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για να διατυπωθούν τυχόν αντιρρήσεις («διαδικασία σιωπηρής αποδοχής») μέχρι τις 18:30 σήμερα Δευτέρα (ώρα Ελλάδας). Η Σόφια τελικά δεν διατύπωσε ενστάσεις όπως απειλούσε.

Σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου του ΝΑΤΟ προς το Αθηναϊκό Πρακτορείο, που έγινε νωρίτερα, το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία θα υπογραφεί εντός των επομένων ημερών. Συγκεκριμένα, σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί με την πΓΔΜ, ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα εξής:

«Η ημερομηνία υπογραφής του πρωτοκόλλου προσχώρησης θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες. Το πρωτόκολλο θα υπογραφεί από τους 29 Συμμάχους, πιθανότατα στο επίπεδο των πρεσβευτών στην έδρα του ΝΑΤΟ. Τα Σκόπια έχουν προσκληθεί να παρίστανται κατά την υπογραφή. Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης, τα Σκόπια μπορούν να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ ως προσκεκλημένοι.

»Στη συνέχεια, η διαδικασία προσχώρησης μεταβαίνει στις πρωτεύουσες των 29 Συμμάχων, όπου το πρωτόκολλο θα επικυρωθεί σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες. Το χρονοδιάγραμμα αυτής της διαδικασίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον χρόνο που απαιτείται για τις εθνικές διαδικασίες επικύρωσης στις πρωτεύουσες των Συμμάχων».

Στο μεταξύ, νωρίτερα τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή της Επιτροπής Διεύρυνσης της ΕΕ, Κρίστιαν Ντάνιελσον.

Πηγή: ΣΚΑΪ