Το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει ενσωμάτωση των S-400 στο αμυντικό του σύστημα

Το ΝΑΤΟ δεν έχει σχέδια ενσωμάτωσης του ρωσικού πυραυλικού συστήματος αεράμυνας S-400 σε οποιοδήποτε αμυντικό σύστημα, ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ. «Δεν υπάρχουν σχέδια να ενσωματωθεί το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 σε οποιοδήποτε ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Νωρίτερα, στον απόηχο της αποχώρησης και επισήμως των ΗΠΑ από τη συνθήκη INF, ο Στόλτενμπεργκ είχε σχολιάσει ότι η συμμαχία δεν πρόκειται να αναπτύξει νέους πυρηνικούς πυραύλους εδάφους στην Ευρώπη μετά τη διάλυση της Συνθήκης INF. Παρόλο που η συνθήκη τερματίστηκε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ ανέφερε πως δεν «θέλει μια νέα εξοπλιστική κούρσα», προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.

Σε ό,τι αφορά τους S-400, η Ρωσία ολοκλήρωσε την πρώτη φάση αποστολής εξαρτημάτων στην Τουρκία, στις 25 Ιουλίου. Οι δύο χώρες έχουν υπογράψει συμφωνία για την παράδοση τεσσάρων συστοιχιών S-400 τον Δεκέμβριο του 2017.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα επικρίνει τη συμφωνία εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με την ασυμβατότητα των S-400 με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία έχει αρνηθεί τις σχετικές αιτιάσεις. Ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε δήλωσή του, στις 17 Ιουλίου, ότι η αγορά των S-400 είχε καταστήσει αδύνατη τη διατήρηση της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35.

ΠΗΓΗ: SPUTNIK