Το μπάχαλο της αμυντικής βιομηχανίας από ανεύθυνους υπεύθυνους, “υπόθεση ΕΑΒ”

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προχώρησε στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στην Αεροπορική (Αεροδιαστημική στην αγγλική της ονομασία HAI) Βιομηχανία (ΕΑΒ). Με την ενέργεια αυτή επιχειρεί να δώσει τέλος στη φημολογία περί ανάληψης της ευθύνης για την εταιρία από το υπουργείο Ανάπτυξης, που το τελευταίο διάστημα είχε κινηθεί ενεργά για την εξεύρεση του κατάλληλου προσώπου προς αντικατάσταση του σημερινού Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΑΒ.

Ωστόσο, από μόνη της η κίνηση της αντικατάστασης αποτελεί ομολογία αποτυχίας η οποία βαρύνει προσωπικά τον Χρήστο Σταϊκούρα. Αυτή βέβαια δεν είναι νοοτροπία που θα επιτρέψει στη ΕΑΒ να κινηθεί στην κατεύθυνση σταδιακής αντιμετώπισης των προβλημάτων της, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται και η επιχειρησιακή ετοιμότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτό δεν δείχνει να απασχολεί κανέναν, ούτε καν το ίδιο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εάν κριθεί από τη σιωπή για το θέμα και παρά του ότι διακυβεύονται κρίσιμα προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων (κυρίως της αναβάθμισης των F-16).

Μοναδική εξαίρεση πρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας, το οποίο φέρεται να δραστηριοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα όχι για να προτείνει κάτι δημιουργικό, αλλά διεκδικώντας “βέτο” περί του ποιος δεν θα πάει! Αναμένεται να διαπιστωθεί εάν θα επιδειχθεί παρόμοιος ζήλος και στη διαδικασία που μόλις ξεκίνησε.

Στις υποψηφιότητες είχαν ακουστεί πρόσωπα αποστράτων ανωτάτων αξιωματικών όχι μόνο προερχομένων από τις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας. Είχαν ακουστεί και πρόσωπα που δραστηριοποιήθηκαν στο παρελθόν στην αμυντική βιομηχανία, με θητεία που δεν θα μπορούσε να περιγραφεί και ως πετυχημένη.

Οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν τα χαρτιά τους και οι επικρατέστεροι θα κληθούν σε συνέντευξη, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο είχε προχωρήσει ο Χρ. Σταϊκούρας και στην πρώτη επιλογή. Κάποιος στην κυβέρνηση οφείλει να του εξηγήσει ότι οι συνέπειες ενδεχόμενης εκ νέου αποτυχίας στην επιλογή, αφού τα βιογραφικά… δεν λένε πάντα την αλήθεια, θα μπορούσαν αν αποδειχθούν καταστροφικά… έως “ταφόπλακα” για την ΕΑΒ.

Αρνητική εντύπωση προκαλεί όμως και η εκτιμώμενη ως έλλειψη ενδιαφέροντος για παρέμβαση από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, παρότι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πλήρως ενημερωμένο για το κατεπείγον της κατάστασης της ΕΑΒ και τους κινδύνους που πλέον διατρέχει για τη βιωσιμότητά της.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που είναι νωπές οι θετικές εντυπώσεις από την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ελεγχόμενη από το κράτος αμυντική βιομηχανία και την πρόθεση να ενισχυθεί ώστε να στηθεί στα πόδια της.

Οι κυβερνητικές επιλογές όμως στο θέμα της διαχείρισης της υπόθεσης ΕΑΒ στέλνουν λάθος μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση και υπονομεύουν την προοπτική εξεύρεσης πραγματικά κατάλληλων υποψηφίων. Διότι ας μην ξεχνούμε τα προ εξαμήνου διθυραμβικά σχόλια μετά την επιλογή του σημερινού διευθύνοντος συμβούλου.

Για να είμαστε όμως και απόλυτα δίκαιοι, η διαδικασία που ακολουθείται είναι από ένα σημείο και μετά εξαιρετικά άδικη, έως συκοφαντική, για τον σημερινό κάτοχο της θέσης και αυτό θα συνυπολογιστεί προφανώς και θα επηρεάσει την προσέλκυση σοβαρών υποψηφιοτήτων.

Από την αποθέωση την εποχή της επιλογής του, περάσαμε σε μια έμμεση απαξίωση κατά τρόπο που επιχειρείται να του φορτωθούν όλες οι “αμαρτίες” δεκαετιών της ΕΑΒ που βρήκε μπροστά του και περιορίζουν έως ελαχιστοποιούν τη δυνατότητα όποιου καταλαμβάνει τη θέση να αναστρέψει την κατάσταση.

Πλέον, λίγο-πολύ το παρουσιάζουν ως “άχρηστο”! Το δε προσωπικό κόστος που κατέβαλε το συγκεκριμένο πρόσωπο είναι τεράστιο. Εγκατέλειψε μια αξιοπρεπέστατη δουλειά σε εταιρία που δραστηριοποιούνταν στη Μέση Ανατολή για να επιστρέψει στη χώρα πιστεύοντας ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα… με την ανωμαλία της χώρας στην οποία γεννήθηκε.

Ο άνθρωπος αυτός θα κληθεί να βγει στην αγορά με τη “ρετσινιά” του αποτυχημένου. Επιτέλους, κάποια στιγμή πρέπει να μάθουν όλοι τις ευθύνες τους. Θεωρητικό είναι το σχήμα, αφού η νοοτροπία -και συλλογικά η ικανότητα- των πολιτικών ηγεσιών του τόπου είναι γνωστή.

Η εταιρία δεν μπορεί να προσλάβει με συνοπτικές διαδικασίες προσωπικό εάν εξασφαλίσει κάποιο συμβόλαιο. Έχει γίνει στο παρελθόν και αναγκαζόταν να δώσει υποκατασκευαστικό έργο. Ο πλημμελής, μη συστηματικός τρόπος ενασχόλησης του υπουργείου Οικονομικών και η σοκαριστική αδιαφορία για τις ανησυχίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο.

Καταληκτικά και ως απόδειξη της αφέλειας ή ανοησίας ορισμένων που δεν μοιάζουν να έχουν δουλέψει στην πραγματική αγορά και πολύ στη ζωή τους, θα θέσουμε ένα ερώτημα το οποίο ο καθένας μπορεί να το απαντήσει μόνο του…

Αλήθεια πιστεύουν ότι πρόκειται να προσελκύσουν “εγκεφάλους” του μάνατζμεντ προσφέροντας πακέτο αποδοχών περίπου 2.500 ευρώ για τέτοια θέση, ενώ τα θέματα που θα κληθούν να διαχειριστούν εύκολα θα μπορούσαν να καταλήξουν σε πολυετή ταλαιπωρία λόγω νομικών περιπλοκών;