Το LM-100J Super Hercules μπορεί να πετάξει ακόμα… και ανάποδα (vid.)

Ένα βίντεο με εντυπωσιακούς ελιγμούς ενός αεροσκάφους LM-100J Super Hercules είναι πρωτόγνωρο, όπως και να το δει κανείς, καθώς το βαρύ αεροσκάφος δεν είναι κατασκευασμένο για ακροβατικά στον αέρα!

Το αεροσκάφος χειριζόταν ο κορυφαίος πιλότος της Lockheed Martin Wayne Roberts και η επίδειξη πραγματοποιήθηκε στο Φάρνμπορο της Βρετανίας, στο αεροπορικό σόου πριν μερικές ημέρες. Το LM-100J Super Hercules αποτελεί τη νέα, πολιτική έκδοση, του αειθαλούς C-130 Hercules.

Μέχρι τώρα έχουμε δει μικρότερα τακτικά μεταγωγικά να εκτελούν ελιγμούς, αλλά ποτέ ένα μεγέθους C-130 να εκτελεί αναστροφή. Το LM-100J είναι, όπως αναφέρθηκε, η νέα έκδοση του C-130. Το αεροσκάφος προβλέπεται να εκτελεί πολιτικές μεταφορές, αποστολές πυρόσβεσης και γενικές αποστολές.

Αν σκεφτεί κανείς ότι είναι πολύ οικονομικότερο της στρατιωτικής έκδοσης, αναρωτιέται για ποιον λόγο και οι ένοπλες δυνάμεις ανά τον κόσμο δεν εξετάζουν την απόκτηση και τέτοιων αεροσκαφών, καθώς οι περίοδοι ειρήνης είναι συντρηπτικά μεγαλύτεροι από αυτές του πολέμου…

Το πρώτο C-130 πέταξε πριν 64 ολόκληρα χρόνια και έχει χρησιμοποιηθεί ως μεταγωγικό, βομβαρδιστικό, ιπτάμενο πυροβολείο, για συλλογή μετεωρολογικών δεδομένων, για ηλεκτρονικό πόλεμο, έρευνα και διάσωση και σε ειδικές αποστολές σε όλο τον κόσμο.

Το νέο LM-100J Super Hercules χρησιμοποιεί τους ισχυρότερους κινητήρες Rolls Royce AE 2100D3 και πέταξε για πρώτη φορά στις 25 Μαΐου. Το LM-100J Super Hercules θα αντικαταστήσει την παλαιότερη έκδοση L-100 που ήταν σε παραγωγή από το 1964 έως το 1992 και της οποίας κατασκευάστηκαν 115 αεροσκάφη.