Ιταλικό γόητρο, ο “ποιητής” και τα γυναίκεια στήθη… Η πλέον ηλίθια επίθεση!

Ο Γκαμπριέλε ντ’ Ανούντσιο αποτελεί μια ιδιόμορφη ιστορική προσωπικότητα. Φανατικός Ιταλός εθνικιστής και προάγγελος του φασισμού, πολέμησε στον Α’ Παγκόσμιο και όχι άδικα μπορεί να θεωρηθεί ως ο ηθικός αυτουργούς τρομακτικών εγκλημάτων κατά των Ιταλών στρατιωτών από την ανίκανη διοίκησή τους. Ρομαντικός σε βαθμό ηλιθιότητας που όμως στοίχιζε αίμα, συνέλαβε, λοχαγός όντας, το σχέδιο εκτόξευσης μιας “επίθεσης γοήτρου”, μετά την καταστροφική για τα ιταλικά όπλα 10η Μάχη του Ισόντσο.

Η 10η Μάχη του Ισόντσο, δηλαδή η 10η συνεχόμενη ιταλική επίθεση, από τον Μάιο του 1915, στην περιοχή του ομώνυμου ποταμού, ξεκίνησε στις 12 Μαΐου 1917. Οι Ιταλοί υπερείχαν συντριπτικά σε αριθμό ανδρών και πυροβόλων των αντιπάλων τους και αρχικά προέλασαν. Οι Αυστριακοί όμως με αντεπιθέσεις τους σταμάτησαν και ανέκτησαν το περισσότερο χαμένο έδαφος.

Στις 28 Μαΐου με πρόταση του ντ’ Ανούντσιο, αποφασίστηκε η εκτέλεση μιας επίθεσης στην περιοχή του Σαν Τζιοβάνι, κοντά στον παράλιο δρόμο προς την Τεργέστη που κρατούσαν οι Αυστριακοί και αποτελούσε στόχο των ιταλικών επιθέσεων. Βασικό σημείο στηρίγματος των Αυστριακών στην περιοχή αποτελούσε το ύψωμα 28. Το ύψωμα βρισκόταν ανατολικά του μικρού ποταμού Τιμάβο οι όχθες του οποίου στο σημείο εκείνο απείχαν περί τα 30μ. μεταξύ τους.

Ο ντ’ Ανούντσιο πάντα έτοιμος να εξυψώσει το ιταλικό γόητρο που είχε σκληρά πληγεί από τη νέα αποτυχία να διασπαστεί η αυστριακή άμυνα, σκέφτηκε την εκτέλεση μιας επίθεσης με καθαρά προπαγανδιστικό στόχο. Ένα ιταλικό τάγμα θα περνούσε τον ποταμό, θα καταλάμβανε το ύψωμα 28, θα διάσχιζε 2 χλμ. ακάλυπτου εδάφους ως το κατεχόμενο από τον εχθρό χωριό Ντουίνο, θα καταλάμβανε το εκεί ερειπωμένο κάστρο και θα ύψωνε μια τεράστια ιταλική σημεία ώστε να την δουν οι “σκλαβωμένοι Ιταλοί αδερφοί” στην Τεργέστη! Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr