Το γαλλικό ιππικό στις Αρδέννες το 1940… Μάχη με ένα κύμα χάλυβα

Το 1940 ο γαλλικός στρατός παρέτασσε πέντε Μεραρχίες Ιππικού. Από αυτές οι τέσσερις βρίσκονταν στον τομέα των Αρδεννών όταν οι Γερμανοί επιτέθηκαν στις 10 Μαΐου. Στον εν λόγω τομέα είχαν αναπτυχθεί η γαλλική 2η Στρατιά του στρατηγού Huntziger και η 9η Στρατιά του στρατηγού Κορά. Η πρώτη διέθετε την 2η και την 5η Ελαφρά Μεραρχία Ιππικού (ΕΜΙ), όπως ήταν η επίσημη ονομασία τους και η δεύτερη την 1η και 4η ΕΜΙ.

Αποστολή του γαλλικού ιππικού ήταν η ανάπτυξη στο δύσβατο έδαφος της περιοχής των Αρδεννών και η συγκράτηση των γερμανικών πρώτων κλιμακίων μέχρι οι δύο οικείες στρατιές αναπτυχθούν στο καθορισμένο έδαφος καλύπτοντας την κίνηση των φίλιων στρατιών που θα εισέρχονταν βαθιά στο βελγικό έδαφος. Στόχος τους ήταν να καθυστερήσουν του Γερμανούς για 4 ημέρες.

Την 10η Μαΐου οι τέσσερις ΕΜΙ κινήθηκαν εμπρός προς εκπλήρωση της αποστολής τους. Η γαλλική διοίκηση πίστευε πως οι δυνάμεις των τεσσάρων ΕΜΙ ήταν υπεραρκετές για να κρατήσουν τα γερμανικά πρώτα επιθετικά κλιμάκια. Ουδείς Γάλλος στρατηγός πίστευε πως οι ΕΜΙ θα βρίσκονταν απέναντι σε έναν ποταμό χάλυβα. Μαζί με την 1η και 4η ΕΜΙ ενεργούσε και η 3η Ταξιαρχία Σπαχήδων (δύο συντάγματα Μαροκινών και Αλγερινών ιππέων). Η δύναμη αυτή κινήθηκε χωρίς να συναντήσει εχθρούς. Ωστόσο η 2η και η 5η ΕΜΙ κατά την κίνησή τους, κυριολεκτικά, επέπεσαν πάνω στο XIX Σώμα Πάντσερ (ΣΣΠα) του στρατηγού Γκουντέριαν. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr