Το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει τον αγωγό TAP εξετάζει η Ρωσία

Το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει τον αγωγό TAP (Trans Adriatic Pipeline) για την διοχέτευση φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές αγορές φαίνεται πως εξετάζει η Ρωσία, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Trend, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της χώρας, Anatoly Yanovsky.

Του Μιχάλη Μαστοράκη
ΠΗΓΗ: Energy Press

«Βρισκόμαστε, πράγματι, σε συζητήσεις για μια ενδεχόμενη συνεργασία όπως στη περίπτωση της συμφωνίας που έχει συναφθεί μεταξύ Gazprom Export και της αζέρικης Socar, για την προμήθεια ρωσικού αερίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως η ρωσική πλευρά κοιτάει και άλλες πιθανές εναλλακτικές για την διαμετακόμιση του εγχώριου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. «Μία από αυτές, συγκεκριμένα, αφορά την ανάπτυξη των εθνικών συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου σε Βουλγαρία, Σερβία και Ουγγαρία με γνώμονα την διασύνδεση με την Αυστρία.

Επιπρόσθετα, η Gazprom εργάζεται, σε συνεργασία με την ΔΕΠΑ και την ιταλική Edison, πάνω στο σχέδιο του αγωγού Poseidon, ο οποίος θα καταλήγει απευθείας στη Νότια Ιταλία», όπως ανέφερε ο ίδιος.

Ο Yanovsky επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως όλες οι παραπάνω επιλογές συμμορφώνονται με το κοινοτικό πλαίσιο, καθώς και με το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο της ΕΕ (Third Energy Package), που αφορά ρυθμίσεις και κανονισμούς σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο.

Μάλιστα, πρόσθεσε πως η τελική επιλογή θα εξαρτηθεί από το επίπεδο των διαθέσιμων υποδομών σε κάθε χώρα, καθώς και από τις κινήσεις που θα κάνει η εκάστοτε κυβέρνηση στις ενδιαφερόμενες χώρες.

Να σημειωθεί ότι τόσο η Gazprom, όσο και άλλες εταιρείες θα είναι σε θέση να διοχετεύσουν ποσότητες μέσω του TAP κατά τη δεύτερη φάση ανάπτυξής του, που θα οδηγήσει σε χωρητικότητα 20 δις κ.μ. ετησίως με ελεύθερη πρόσβαση (για την ώρα, ο αγωγός έχει εξαιρεθεί από την υποχρέωση του Third Party Access). Όπως είναι φυσικό, η Gazprom θα μπορούσε να είναι ένας από τους πιο προφανείς πελάτες του αγωγού, καθώς διαθέτει και τεράστιες ποσότητες και τη βούληση να τις εξάγει προς δυσμάς.