Το απατηλό φτερούγισμα της νίκης… έσχατη ναπολεόντεια μάχη στην Ιταλία

Στις 15 Μαρτίου 1815 ο στρατάρχης Ιωακείμ Μυρά, βασιλιάς, ακόμα στο βασίλειο της Νεαπόλεως, αποφάσισε να αλλάξει και πάλι στρατόπεδο και να στραφεί κατά των νέων του συμμάχων και υπέρ του Ναπολέοντα που είχε αποδράσει από τη νήσο Έλβα. Ο Μυρά είχε τοποθετηθεί βασιλιάς στο νοτιοϊταλικό βασίλειο της Νεαπόλεως από τον Ναπολέοντα, τον οποίο πρόδωσε το 1813 συμμαχώντας με τους εχθρού του.

Ωστόσο μετά την ήττα του 1814 και την παραίτηση του Ναπολέοντα ο Μυρά κατάλαβε ότι παρά την προδοσία του οι σύμμαχοι αντίπαλοι της Γαλλίας δεν σκόπευαν να τον αφήσουν στον θρόνο του. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Μυρά άλλαξε και πάλι στρατόπεδο.

Αφού συγκέντρωσε περί τους 50.000 άνδρες ο Μυρά κινήθηκε βόρεια και σύντομα κατέλαβε μεγάλο μέρος τα ιταλικής χερσονήσου φτάνοντας ως τον ποταμό Πάδο και πολιορκώντας τη Φεράρα, ελπίζοντας να ξεσηκώσει τους Ιταλούς κατά των Αυστριακών. Οι Αυστριακοί απάντησαν κινητοποιώντας περί τους 35.000 άνδρες, σταδιακά. Ο Μυρά δεν κατάφερε να κερδίσει την συμπάθεια των Ιταλών και στις 8-9 Απριλίου ηττήθηκε οικτρά στην προσπάθειά του να περάσει τον Πάδο, στο Όκιομπελο. Κατόπιν αυτού ο Μυρά υποχώρησε καλυπτόμενος από ισχυρές οπισθοφυλακές.

Προς την αποφασιστική σύγκρουση

Ο Μυρά υποχώρησε πέρα από το Τολεντίνο (περίπου 40 χλμ. νοτιοδυτικά της Ανκόνα) όπου συγκέντρωσε 25.000 άνδρες και 58 πυροβόλα. Με τις δυνάμεις αυτές θεωρούσε ότι εύκολα θα μπορούσε να νικήσει το αυστριακό σώμα του στρατηγού Φρίντριχ Μπιάνκι που διέθετε μόλις 13.000 άνδρες και 28 πυροβόλαΔιαβάστε την συνέχεια στο History-point.gr