Το ACV 1.1 της BAE Systems ο αντικαταστάτης του AAV7A1 των Αμερικανών Πεζοναυτών

Σύμβαση ύψους 198 εκατ. δολαρίων για την κατασκευή 30 αμφίβιων θωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων ACV 1.1 έλαβε η εταιρεία BAE Systems σε συνεργασία με την ιταλική εταιρεία Iveco Defence Vehicles από το Αμερικανικό Σώμα των Πεζοναυτών.

Η παραγγελία αφορά την κατασκευή των πρώτων 30 από τα συνολικά 204 οχήματα συνολικής αξίας 1,2 δις δολαρίων που θα εξοπλίζουν τις δυνάμεις των Πεζοναυτών.

Το όχημα που επιλέχτηκε είναι ένα τεθωρακισμένο αμφίβιο όχημα 8×8 εξοπλισμένο με ένα 6 κύλινδρο κινητήρα που αποδίδει 690 ίππους το οποίο μπορεί να μεταφέρει 13 εξοπλισμένους στρατιώτες και το τριμελές του πλήρωμα.

Το ACV 1.1 έχει εμβέλεια 530 χλμ και η ταχύτητα που μπορεί να πετύχει στο οδόστρωμα ξεπερνά τα 105 χλμ/ώρα. Το σκάφος του οχήματος έχει σχήμα V το οποίο επιτρέπει στο ACV 1.1 πρώτον καλύτερη πλευστότητα και δεύτερον προστασία από εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Πριν από την επιλογή του οχήματος η κοινοπραξία BAE Systems – Iveco Defence Vehicles είχε κατασκευάσει 16 πρωτότυπα τα οποία πέρασαν εξαντλητικές δοκιμές από τους Αμερικανούς Πεζοναύτες. Το νέο όχημα πρόκειται να αντικαταστήσει τα παλαιά τεθωρακισμένα ερπυστριοφόρα AAV7A1.