Τηλεφώνημα Ζάεφ σε Τσίπρα: Πάει Προεδρικό ο Αλέξης για ενημέρωση ΠτΔ

Έγινε το αναμενόμενο δεύτερο τηλεφώνημα Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα και όπως όλα δείχνουν υπήρξε συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ των Σκοπίων.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός είναι αυτός που επέλεξε το τελικό όνομα και θα προβεί στις 19:30 ώρα Ελλαδος σε διάγγελμα με θέμα την ανακοίνωση της συμφωνίας, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Πριν λίγο ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο προεδρικό μέγαρο για να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο για τις συνομιλίες του με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τον Ζάεφ, εάν κλείσει η συμφωνία, θα γνωστοποιηθούν άμεσα όλες οι λεπτομέρειες και θα υπάρξει προγραμματισμός για το χρόνο και τον τόπο υπογραφής της.

«Πάντως, σε κάθε περίπτωση, θα περίμενα να γίνουν όλα βήμα – βήμα. Να δούμε αν θα υπάρξει συμφωνία, και αν υπάρξει συμφωνία θα ορίσουμε τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Δηλαδή, το πως θα ενημερώσουμε τους πολίτες αλλά και το που θα μπουν οι τελικές υπογραφές», πρόσθεσε.

Χθες, ο Νίκος Κοτζιάς είχε υποστηρίξει ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είχαν μείνει δύο ονόματα, το «Βόρεια Μακεδονία» («Severna Makedonija») και το «Άνω Μακεδονία» («Upper Macedonia»), ενώ πηγές από την ελληνική πλευρά θεωρούσαν ως πιθανότερο το πρώτο.