Τηλεφώνημα Ερντογάν με Τραμπ για τον κορονοϊό… μήπως είπαν για τα swaps;

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογός τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα να συνεργασθούν για να αντιμετωπίσουν την απειλή που προέρχεται από το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να συνεχίσουν την στενή τους συνεργασία κατά των απειλών που η πανδημία του κορονοϊού συνιστά για την δημόσια υγεία και τις οικονομίες μας», ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΟ DP: Η αναφορά στον κορονοϊό μοιάζει να παραπέμπει λίγο… στα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας και στην ιδανική λύση -προσωρινής- διαφυγής με την ανταλλαγή νομισμάτων (swaps) με την αμερικανική FED, ως μοναδική λύση αποφυγής της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Είναι λοιπόν πιθανό ο Ερντογάν να αναζητά την υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου στην εξασφάλιση αυτής της λύσης.

Μόνο που σε τέτοια θέματα ο Αμερικανός πρόεδρος δεν λαμβάνει αποφάσεις μόνος του. Στο συγκεκριμένο ζήτημα, οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν θέσει ως προϋπόθεση την εγκατάλειψη των S-400, τίμημα βαρύτατο για την Τουρκία και τον πρόεδρό της. Θα έχει ενδιαφέρον…