Τι θα μας φέρει η επόμενη μέρα της πανδημίας του COVID-19 στην Ευρώπη;

Οι συνεχιζόμενες επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού αποτελούν δικαίως το κυρίαρχο θέμα συζήτησης. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για μια ιστορική υγειονομική κρίση, η οποία δοκιμάζει τα αντανακλαστικά των κρατικών μηχανισμών, αλλά προειδοποιεί και για το μέλλον. Η πλανητικοποίηση των οικονομικών δομών μοιραία θα σημαίνει την ταχεία εξάπλωση τέτοιων ασθενειών και τα κράτη οφείλουν να ενεργούν ακαριαία και αποφασιστικά.

Γράφει ο ΜΑΡΚΟΣ ΤΡΟΥΛΗΣ
ΠΗΓΗ: SLpress

Απαιτείται, συνεπώς, προετοιμασία για το μέλλον σε όλα τα επίπεδα και αν η πρόβλεψη για το μακρινό μέλλον είναι αδύνατη, σίγουρα μπορούμε να σημειώσουμε ορισμένα ζητήματα, που αφορούν την ακριβώς επόμενη ημέρα, όσον αφορά τις επιπτώσεις στην πολιτική και στην οικονομία. Η διακριτή αναφορά στην πολιτική και στην οικονομία είναι καθαρά σχηματική, μιας και πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Οι αρνητικές συνέπειες στην οικονομία θα είναι [και ήδη φαίνονται να είναι] μεγάλες, πραγματικότητα η οποία θα αποτελέσει οπωσδήποτε θρυαλλίδα εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο. Το ερώτημα είναι τι είδους εξελίξεις θα προκύψουν, ποιοι θα επηρεαστούν και πόσο πρέπει να ανησυχούμε. Η επακριβής πρόβλεψη προφανώς θα αποτελούσε επιστημονικό κομπογιανιτισμό. Ωστόσο, μπορούμε να επισημάνουμε ορισμένα στοιχεία.

Πρώτον, έχει προηγηθεί μια πολυετής οικονομική κρίση, η οποία αφήνει την Ελλάδα καθημαγμένη, αν δεχθούμε ότι δεν σοβεί ακόμα. Το βάρος της συγκεκριμένης κρίσης είναι δυσβάστακτο και φυσικά η οποιαδήποτε προσθήκη προβλημάτων θα είναι καίριο πλήγμα. Πέραν των οικονομικών δεικτών, η κοινωνία είναι επίσης κουρασμένη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνοχή της και τη δεκτικότητά της σε νέα μέτρα.

Δεύτερον, η κρίση αυτή τη φορά είναι συνολική και έχει στο επίκεντρο μεγάλες οικονομίες, όπως η ιταλική, η ισπανική και η γαλλική. Το γεγονός αυτό θέτει τις οικονομίες του Βορρά σε νέες προκλήσεις, όσον αφορά… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ