Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ του Μπάιντεν αν η Τουρκία επιτεθεί στην Ελλάδα;

Το ερώτημα όλων στην Ελλάδα και την Κύπρο -και δικαιολογημένα- είναι πως θα αντιμετωπίσει τα εθνικά θέματα, την τουρκική προκλητικότητα βασικά, η νέα κυβέρνηση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: Hellas Journal

Είναι ένας πολιτικός με μεγάλο «ιστορικό» στενών σχέσεων και δεσμών με τις δύο χώρες και την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα και δεν φοβήθηκε να μπει μπροστά και να αντιμετωπίσει την Τουρκία για σημαντικά θέματα που ενδιαφέρουν την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Συνέδεσε, άλλωστε το όνομα του, με την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. Τότε, είχε προκαλέσει πολιτικό «σεισμό» εκείνη η απόφαση της Γερουσίας για την πολύπαθη κυπριακή πόλη.

Τότε ήταν γερουσιαστής, τώρα είναι ο ηγέτης της υπερδύναμης. Και ενώ παραμένει παντοτινός υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας, πλέον, πρώτα και πάνω απ’ όλους και απ’ όλα, μπαίνει το στρατηγικό συμφέρον της Αμερικής.

Η διαπίστωση αυτή, που είναι μία μεγάλη αλήθεια, θα μπορούσε να βοηθήσει στις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι στα ραντάρ της νέας κυβέρνησης. Με σιγουριά το αναφέρω…

Έχουμε, λοιπόν, το πρώτο δείγμα της αμερικανικής πολιτικής για την Τουρκία. Οι επίσημες και δημόσιες δηλώσεις του νέου υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, είναι αποκαλυπτικές.

Αφορούν βεβαίως την κατοχική δύναμη και την υπόθεση του ρωσικού συστήματος S-400, αλλά ανάλογα με τις εξελίξεις στο θέμα αυτό ίσως δούμε μία νέα πολιτική. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ