Τι κρύβεται πίσω από το “μορατόριουμ” στο Αιγαίο; Μυστική διπλωματία…

Το διήμερο 12-13 Ιουλίου ήταν ασυνήθιστα έντονο για το συνήθως νωχελικό, αυτή την περίοδο του χρόνου, κυβερνητικό καρτιέ στο Βερολίνο. Δύο τηλεφωνήματα που είχαν γίνει μόλις 48 ώρες νωρίτερα, από την Άγγελα Μέρκελ, στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχαν ενεργοποιήσει τα γρανάζια της γερμανικής μεσολάβησης, ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, μάλιστα τη μέρα που ο Τούρκος ηγέτης υπέγραφε την πράξη μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Το θετικό νεύμα προς την κ. Μέρκελ από τους κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν οδήγησε άμεσα στην τριμερή του Βερολίνου, ανάμεσα σε συνεργάτες τριών ηγετών.

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Έτσι, την Κυριακή 12 Ιουλίου ο Γιαν Χέκερ, διπλωματικός σύμβουλος της καγκελαρίου, η Ελένη Σουρανή, διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού και ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας, συνέφαγαν και την επομένη, 13 Ιουλίου συζήτησαν εκτενώς στο εστιατόριο του Παβιγιόν, μια ανάσα από την Μπούντεσταγκ και όχι μακριά από το κτίριο της καγκελαρίας.

Η εμπειρία ήταν ασυνήθιστη για όλους, καθώς οι Χέκερ, Σουρανή και Καλίν ουκ ολίγες φορές διέκοπταν τις συναντήσεις τους, για να συνεννοηθούν με τους ηγέτες που εκπροσωπούσαν σε αυτή τη συνάντηση. Οι επαφές μετατρέπονταν από τριγωνικές σε διμερή τετ α τετ, με όλους τους συνδυασμούς. Κάπως έτσι και έπειτα από πολλές ώρες κοπιαστικών συζητήσεων, συμφωνήθηκε επί της αρχής η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, ενώ έπεσε στο τραπέζι και το μορατόριουμ ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που, βεβαίως, θα αφορούσε και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στο σημείο αυτό, η ελληνική πλευρά εξήγησε ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία είναι ανεξάρτητη χώρα. Την ίδια στιγμή, πάντως, με τις συζητήσεις στο Βερολίνο, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. καταδίκαζε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενώ ετίθετο για ακόμα μια φορά ζήτημα κυρώσεων. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ