Θρίλερ στις Βρυξέλλες: “Πληρέστερη αποτύπωση” ζητά η Ελλάδα (ΑΝΑΝΕΩΣΗ)

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των Μητσοτάκη και Αναστασιάδη, με τους Μακρόν, Μέρκελ, Λάιεν και Μισέλ. Πλέον αναμένεται ένα νέο προσχέδιο, ώστε να διαπιστωθεί εάν οι εταίροι μπορούν να καταλήξουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή διατύπωση που να ικανοποιεί σε σημαντικό βαθμό όλες τις πλευρές.

Η ελλαδική πλευρά έκανε προηγουμένως λόγο στην ανάγκη “πληρέστερης αποτύπωσης” των ελληνικών ανησυχιών για την Τουρκία και φυσικά αναφορά στην προοπτική επιβολής κυρώσεων εάν δεν συμμορφωθεί.

Σύμφωνα όσα είπε ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ, όπως τα μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είναι μία σημαντική σύνοδος για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και όχι μόνο, για όλες τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 για τις ενστάσεις της Ελλάδας όσον αφορά στο προσχέδιο θέσεων της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

«Ειδικά για το θέμα αυτό της ημερήσιας διάταξης που είναι ξανά η συζήτηση για το ποιον δρόμο ακολουθεί η Τουρκία που φαίνεται να ολισθαίνει μακριά από τη Δύση, το βασικό κείμενο που προτάθηκε ως πρώτη βάση συζήτησης δεν είναι αποδεκτό από την Ελλάδα. Και δεν είναι αποδεκτό γιατί δεν ήταν ισορροπημένο. Χρειάζεται να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων το οποίο θα έχει τουλάχιστον τέσσερις πυλώνες: ο πρώτος είναι φυσικά η έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την ΕΕ να καλεί την Τουρκία να σταματήσει αμέσως κάθε παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά να τερματίσει τις υπόλοιπες προκλητικές τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι άλλοι δύο πυλώνες είναι αλληλένδετοι κι έχουν να κάνουν με το καρότο, όταν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια και συνέχεια ότι εννοεί την αποκλιμάκωση δηλαδή οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην Τουρκία στο πλαίσιο αυτό. Και το τελευταίο, είναι το μαστίγιο αν δεν δείξει η Τουρκία τη διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης επαναλαμβάνω, με συνέπεια και συνέχεια», τόνισε ο κ. Πέτσας.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ραγδαίες εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ μετά από την άρνηση Ελλάδας και Κύπρου να αποδεχθούν το προσχέδιο συμπερασμάτων, λόγω της απουσίας οποιασδήποτε αναφοράς σε κυρώσεις προς την Τουρκία! Σε εξέλιξη βρίσκεται τετραμερής συνάντηση μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ, του Εμανουέλ Μακρόν, του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Αναστασιάδη για να αρθεί το αδιέξοδο. Συμμετέχουν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ. Ελπίδα είναι να προκύψει ένα νέο κείμενο συμπερασμάτων, αποδεκτό από την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Κυβερνητικές πηγές διαρρέουν ότι η διαπραγμάτευση έχει πολύ δρόμο ακόμη. Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε το προσχέδιο διεκδικώντας αλλαγές που “να αντικατοπτρίζουν πληρέστερα τις ελληνικές θέσεις”. Δεν υπάρχει εικόνα εάν αυτό το “πληρέστερα” ικανοποιεί και τη Λευκωσία.

Στο προσχέδιο προβλέπεται και πολυμερής Σύνοδος για την Ανατολική Μεσόγειο (σ.σ. θα δεχθεί η Τουρκία συμμετοχή της νόμιμης κυβέρνησης της Κύπρου ή θα συνεχίσει να εμμένει σε έμμεση αναγνώριση των Κατεχομένων ζητώντας συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων;), ενώ υπάρχει και παράγραφος για την Κύπρο όπου καλείται η Άγκυρα να σταματήσει όλες τις θαλάσσιες δραστηριότητες και να ακολουθήσει διάλογος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.