Θρίλερ με την κλοπή πολεμικού υλικού στη Λέρο… εξετάζονται όλα τα σενάρια

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι Αρχές μετά την αποκάλυψη της απώλειας στρατιωτικού υλικού από μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο, με τις έρευνες να συνεχίζονται για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Στην ανακοίνωσή του, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανέφερε ότι η απώλεια του στρατιωτικού υλικού έγινε αντιληπτή τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας.

Ωστόσο, το ζήτημα εκτιμάται ότι έχει προκύψει παλαιότερα και όπως υπολογίζεται, συγκεκριμένα, πριν το καλοκαίρι. Αυτό σημείωσε και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι «προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι αυτή εκτείνεται σε ικανό βάθος χρόνου». Όπως είπε ο ίδιος, διατάχθηκε η διενέργεια Προανάκρισης από τις αρμόδιες Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές με τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής και υπό την επίβλεψη Στρατιωτικού Εισαγγελέα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το star.gr, έχει δοθεί εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου για άμεση διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ εντολή για γενική κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών έδωσε συγκεκριμένα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στις έρευνες παίρνει μέρος κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής, της ΕΥΠ, των εγκληματολογικών εργαστηρίων και εισαγγελέας.

Οι έρευνες προσπαθούν αν δώσουν απαντήσεις στο πώς εξαφανίστηκε το στρατιωτικό υλικό, το οποίο μάλιστα βρισκόταν σε ελεγχόμενο χώρο με ειδικούς κωδικούς πρόσβασης και κάμερες, χωρίς να υπάρχει το σημάδι διάρρηξης.

Τα σενάρια

Ένα πρώτο σενάριο προβλέπει ότι θα μπορούσε να έχει γίνει λάθος στην προηγούμενη καταμέτρηση και έλεγχο της αποθήκης που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018. Ένα ακόμη ερώτημα που τίθεται είναι εάν το στρατιωτικό υλικό θα μπορούσε να έχει εγκαταλειφθεί από αμέλεια στη διάρκεια κάποιας άσκησης. Επίσης, υπάρχει και το σενάριο της εγκληματικής ενέργειας και δεδομένου του ότι δεν υπήρχαν ίχνη διάρρηξης, οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπήρξε βοήθεια «εκ των έσω».

Για αυτόν τον λόγο, στο «μικροσκόπιο» των ερευνών τίθενται, σύμφωνα με το skai.gr, δέκα άτομα που έχουν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης ή συνδέονται με την ασφάλεια στην βάση της Λέρου σε βάθος διετίας, χωρίς να αποκλείεται να εξεταστούν και άλλα πρόσωπα. Εντούτοις, το μυστήριο εντείνεται, καθώς τα μέτρα ασφαλείας στη μονάδα της Λέρου θα καθιστούσαν ιδιαίτερα δύσκολη την κλοπή.

Υπενθυμίζεται ότι από τη μονάδα της Λέρου, έχουν χαθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, αντιαρματικά όπλα, οπλοβομβίδες, χειροβομβίδες, νάρκες, σφαίρες και βραδύκαυστο φυτίλι. Σημειωτέον ότι το πρόβλημα διαπιστώθηκε επειδή ανέλαβε νέος υπεύθυνος αποθήκης.