Θεσμικό μπάχαλο με τις αλλαγές στο ΥΠΕΘΑ, τις κρίσεις και τις επιλογές

Η χώρα φαίνεται πως μπορεί να περιμένει. Κι ας μην έχει αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Προηγείται η συζήτηση και η όλη διαδικασία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όλα τα άλλα μπορούν να περιμένουν. Έτσι φαίνεται. Καλός χρυσός και άγιος ο ναύαρχος Αποστολάκης. Μετά από τόσα χρόνια στη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, τα θέματα της άμυνας τα ξέρει καλά. Κάποιοι λένε ότι η διαδικασία που ακολούθησε η κυβέρνηση ήταν άλλη μια απόδειξη της θεσμικής ηλιθιότητας αυτού του κράτους, όπου καθένας κάνει ό,τι του γουστάρει και «δεν τρέχει κάστανο».

Τι κι αν παραβιάζονται οι θεσπισμένες διαδικασίες; Σκασίλα τους όλων. Τι κι αν ο νόμος προβλέπει την αντικατάσταση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ εάν κωλύεται; Στην προκειμένη περίπτωση, ο Α/ΓΕΕΘΑ δεν κωλύεται. Δεν υπάρχει! Σιγά μην ίδρωνε το αυτί τους.

Έβαλαν τον Παναγιώτη Ρήγα, τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας να βγάλει απόφαση προσωρινής αντικατάστασης από τον αντιστράτηγο Φλώρο. Η συνεργασία του με τον ναύαρχο Αποστολάκη πήγε εξαιρετικά. «Βατράχια» και οι δυο τους βλέπεις. «Κομάντα» που θα έλεγε εύηχα και το πεζοδρόμιο.

Γι’ αυτό τώρα προβάλει και ως πρώτο φαβορί για να διαδεχθεί τον ναύαρχο Αποστολάκη, ο οποίος φέρεται να επιθυμεί συνέχιση αυτής της επιτυχημένης συνεργασίας. Αυτό δεν μπορείς να το κρίνεις. Ίσως και να λύνει ένα πολιτικό πρόβλημα σχολιάζουν ορισμένοι.

Ο αρχηγός του ΓΕΣ που πρόβαλε ως φαβορί, με όσους το υποστηρίζουν να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό τους επικαλούμενοι παρεμβάσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό, λέγοντας ότι ο αντιστράτηγος ήταν πάντα πολύ καλά δικτυωμένος. Συ είπας.

Με αυτό τον τρόπο φέρεται να επιχειρεί να ξεπεράσει την μάλλον αμοιβαία αντιπάθεια με τον ναύαρχο Αποστολάκη, όπως ισχυρίζονται άλλα κουτσομπολιά εξόφθαλμα… κακεντρεχών παραγόντων. Εν ολίγοις, να επιβληθεί η παρουσία του.

Οι ίδιοι κουτσομπόληδες επικαλούνται την κουμπαριά – έτσι λένε – του αρχηγού ΓΕΑ, αντιπτεράρχου Χριστοδούλου, με τον γνωστό υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, τον υφυπουργό των αιθέρων Τέρενς Κουίκ που φέρεται να ανακάλυψε προσφάτως τον… αριστερό εαυτό του, στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα και έτσι θεωρεί πως έχει αυξημένη επιρροή στο Μέγαρο Μαξίμου!

Αυτό που φαίνεται να μην έχει υπολογίσει είναι πως εάν πρόκειται να δυσαρεστήσει μια από τις δυο πλευρές, τους υποστηρικτές των δυο αρχηγών ΓΕΣ και ΓΕΑ δηλαδή, έχει και την επιλογή να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα και να αφήσει τον ναύαρχο Αποστολάκη να βγάλει «το φίδι από την τρύπα».

Αυτό όμως έχει ένα προβληματάκι. Από τη στιγμή που φέρεται να θέλει τον αντιστράτηγο Φλώρο, οι επικριτές της επιλογής υπενθυμίζουν, ότι πρόκειται για ανώτατο αξιωματικό που δεν έχει διοικήσει μεγάλο σχηματισμό και την τελευταία οχταετία παρεπιδημεί το κτίριο των Επιτελείων στη Μεσογείων.

Άλλο ένα πρόβλημα είναι ότι στο ΓΕΣ τουλάχιστον θα γίνει… η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου, για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια. Η ανάδειξη Φλώρου στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ θα οδηγήσει στην αποστρατεία σωρεία ανωτάτων τους οποίους θα έχει προσπεράσει.

Κουτσομπολιά ακούγονται και για τις κρίσεις στους άλλους κλάδους. Εάν είχαν κάνει κρίσεις της προκοπής πέρσι, το πρόβλημα σαφώς θα ήταν μικρότερο. Δεν μπαίνουμε σε διαδικασίες υποκειμενικών αξιολογήσεων διότι νόημα δεν έχουν. Κουτσομπολιά θα είναι, ασχέτως εάν κανείς έχει εικόνα μέχρις ενός βαθμού για τον έναν και τον άλλον ανώτατο.

Εμείς κρατάμε τη διαβεβαίωση διακεκριμένου εν αποστρατεία ανώτατου αξιωματικού όταν τον ρωτήσαμε εάν θα επηρεαστεί το «σύστημα», η μαχητική αξία των Ενόπλων Δυνάμεων με την Τουρκία να ονειρεύεται εμπράκτως «γαλάζιες πατρίδες»:

«Μην το φοβάσαι το σύστημα, δουλεύει και δεν θα επηρεαστεί, ενώ αυτή τη φορά υπάρχει βούληση για να ληφθούν άλλες αποφάσεις»… προσθέτοντας όμως ότι δεν ήταν όλα καλώς καμωμένα και ότι η σύγχυση και ασάφεια θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Εμείς πάντως φοβόμαστε και τον ίσκιο μας… εκ πεποιθήσεως.

Τι θα τους πείραζε να παρέμενε ο Αποστολάκης Α/ΓΕΕΘΑ και όταν ολοκλήρωναν τις συνεννοήσεις να τον αποστράτευαν κάνοντας ταυτόχρονα κρίσεις και νέες τοποθετήσεις και στη συνέχεια να τον έκαναν υπουργό; Ποια ανασφάλεια τους οδήγησε σε αυτές τις σπασμωδικές επιλογές, τις συνέπειες των οποίων τις ανακαλύπτουν μονίμως εκ των υστέρων;

Βέβαια, μετά από έναν μήνα «διαγράφεσαι» από τις Ένοπλες Δυνάμεις και κάπου εκεί πάτησε η αντιπολίτευση να βάλει στο τραπέζι παραλληλισμούς, τα τόσο πικρόχολα και δυσάρεστα, περί… χουντικού Α/ΓΕΣ Σπαντιδάκη που έγινε υπουργός Εθνικής Άμυνας της «εθνοσωτηρίου».

Ας πρόσεχαν λοιπόν όλοι. Δύσκολα όμως θα σταματήσουμε να μας αρέσουν τα… ανώμαλα. Είναι στη φύση μας φαίνεται. Εμείς, για το καλό της χώρας, περιοριζόμαστε να ευχηθούμε καλή δύναμη σε όποιον αναλάβει και να επιτευχθεί τελικώς ένα ελάχιστο συναίνεσης, διότι αυτό που διακυβεύεται δεν είναι οι πολιτικές και στρατιωτικές καρέκλες και τα οφίτσια, αλλά η ίδια η πατρίδα. Αυτά.