Θεμέλιο για τη δημιουργία “Eυρωστρατού” η νέα συμφωνία Μέρκελ-Μακρόν

Η νέα συνθήκη γαλλογερμανικής συνεργασίας, η οποία υπεγράφη σήμερα από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Άαχεν και προβλέπει την προσέγγιση των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας, αποτελεί συμβολή στην δημιουργία, μακροπρόθεσμα, ενός ευρωπαϊκού στρατού, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Η Γαλλία και η Γερμανία «φέρνουν την συμβολή τους στην δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού» με το κείμενο αυτό, τόνισε στη ομιλία την μετά την υπογραφή της συνθήκης η Αγγελα Μέρκελ εστιάζοντας ειδικότερα στην ανάπτυξη μίας «κοινής στρατιωτικής κουλτούρας και μίας κοινής βιομηχανίας όπλων».

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε από την πλευρά του τα ψεύδη που χρησιμοποίησε η γαλλική άκρα δεξιά για να επιτεθεί στην νέα γαλλογερμανική συνθήκη. «Οσοι παρωδούν ή διασπείρουν ψεύδη κάνουν κακό στην Ιστορία μας και στους λαούς μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας απευθυνόμενος σε όσους χρησιμοποίησαν ψεύτικες πληροφορίες για να δυσφημήσουν την συνθήκη.

Η Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς, διέδωσε ότι η γαλλογερμανική συνθήκη προβλέπει ότι η Γαλλία θα εγκαταλείψει την έδρα του μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι η γερμανική θα γίνει η γλώσσα των διοικητικών υπηρεσιών στην Αλσατία και την Λορένη…

Στο πλαίσιο αυτό, Μακρόν και Μέρκελ βρέθηκαν κατά την άφιξή τους στο Ααχεν αντιμέτωποι με δεκάδες άτομα, ορισμένα από τα οποία φορούσαν κίτρινα γιλέκα και φώναζαν «Έξω η Μέρκελ» και «Μακρόν παραιτήσου». Ορισμένοι φώναζαν «Aufstehen» (Σηκωθείτε), δηλαδή το όνομα ενός κινήματος που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο από διάσπαση του Die Linke και το οποίο προσπαθεί να κάνει εισαγωγή του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» από την Γαλλία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ