Θέλουν ελληνοτουρκικό “διάλογο” με οι Αμερικανοί… Η Αθήνα τι θα πράξει;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και «έδειξαν» χωρίς περιστροφές τον διάλογο. Πρόκειται για μία αναμενόμενη εξέλιξη φυσικά. Δεν υπήρχε περίπτωση να υποστηρίξουν το αντίθετο, ιδιαίτερα αν είχαν αναμειχθεί για να πραγματοποιηθεί η συνομιλία των δύο ηγετών.

Μιλώντας στο κανάλι OPEN και στην ιστοσελίδα μας Hellas Journal, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε -μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος- ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία, ως Σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, μοιράζονται το κοινό συμφέρον σε ένα διάλογο συνεργασίας και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, κάτι που ενισχύει τη Συμμαχία μας», όπως τονίζεται.

Μπορεί να επιχειρήσει κανείς διάφορες αναγνώσεις αυτής της λιτής, αλλά ενδιαφέρουσας, ανακοίνωσης με πιο βασική ότι η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι διαφορές μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ δεν λύνονται με πόλεμο. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι με αυτή την ανάλυση αποδοκιμάζει τις τουρκικές πολεμικές προετοιμασίες. Βεβαίως δεν το λέει καθαρά και ξάστερα ως όφειλε. Επίσης εξάγεται από την ανακοίνωση ότι η αμερικανική κυβέρνηση προκρίνει διάλογο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, για την ειρηνική, όπως αναφέρει, επίλυση των διαφορών τους.

Βεβαίως εδώ έχουμε από τη μια την παραβατική Τουρκία, που προκαλεί και απειλεί με πόλεμο και από την άλλη την Ελλάδα που αμύνεται με όποια διπλωματικά μέσα έχει στη διάθεσή της. Νομίζω ότι και στο σημείο αυτό οι Αμερικανοί έπρεπε να είναι ξεκάθαροι και να πουν τα πράγματα με το όνομά τους. Ότι την ένταση τη δημιουργεί μόνο η Τουρκία.

Έπρεπε να εισακουστεί ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος δήλωσε στην ΕΡΤ: «Το ανέφερα πρόσφατα και σε ακρόαση στο Κογκρέσο, ότι δεν πρέπει να λέμε ότι όλα τα μέρη θα πρέπει να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση. Γιατί η Ελλάδα και η Κύπρος δεν κάνουν τίποτα για να δημιουργήσουν πρόβλημα στην περιοχή. Δεν κάνουν τίποτα για να δημιουργήσουν προϋποθέσεις έντασης. Όχι. Είναι μόνο η Τουρκία που το κάνει αυτό. Επομένως καλείς σε αυτοσυγκράτηση την χώρα που είναι ο παραβάτης. Δεν τους βάζεις όλους στην ίδια κατηγορία, σαν να είναι το ίδιο». ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ