Θέλει να γεμίσει τη Γερμανία με τουρκικά σχολεία ο Ερντογάν… απειλώντας

Η πρόθεση της Τουρκίας να ανοίξει σχολεία στη Γερμανία σχολιάζεται ευρέως στο γερμανικό Τύπο. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει: «Η Τουρκία θέλει να κάνει αυτό που κάνει εδώ και καιρό η Γερμανία. Θέλει να ιδρύσει εδώ σχολεία τα οποία δεν προορίζονται μόνο για τα παιδιά των διπλωματών. Για να προσδώσει κύρος στην απαίτησή της αυτή, η τουρκική κυβέρνηση έθεσε υπό αμφισβήτηση τη Γερμανική Σχολή στη Σμύρνη.

“Στα σχολεία αυτά, όπως στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, αποστέλλονται Γερμανοί δάσκαλοι σύμφωνα με το πρόγραμμα διδασκαλίας των γερμανικών κρατιδίων. Τώρα η Τουρκία ζητάει το ίδιο να συμβεί στη Γερμανία. Σε αυτό δεν υπάρχει γενικά κάποια ένσταση. Η απαίτηση όμως έρχεται σε μια εποχή όπου η εμπιστοσύνη στην τουρκική κυβέρνηση έχει κλονιστεί».

Για το ίδιο θέμα η Passauer Neue Presse έχει διαφορετική άποψη και σημειώνει: «Το καθεστώς Ερντογάν έχει πολλές φορές αποδείξει ότι η παρουσία του στη Γερμανία και την Ευρώπη χρησιμοποιεί την προπαγάνδα για τους πολιτικούς του σκοπούς.

Η κατάσταση των γερμανικών και τουρκικών σχολείων στο εξωτερικό είναι διαφορετική. Ενώ στην Τουρκία ζουν μερικές χιλιάδες Γερμανοί χωρίς να έχουν κάποια πολιτική ατζέντα, εδώ στη χώρα ζουν τρία εκατομμύρια πολίτες τουρκικής καταγωγής. Ακόμα και εάν τα τουρκικά σχολεία τυπικά τηρούν το γερμανικό δίκαιο, υπάρχουν πολλές δυνατότητες να γαλουχηθούν εθνικιστές. Η απαίτηση για εγρήγορση είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη».

ΠΗΓΗ: DW