Θα τα καταφέρει η Ελλάδα στον τουρισμό φέτος; Δύσκολο μα απαραίτητο

«Σε κίνδυνο η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα», επιγράφει άρθρο η Neues Deutschland. H δημοσιογράφος Ελίζαμπετ Χάιντσε σημειώνει σε ανταπόκριση από τη Θεσσαλονίκη ότι «τουριστικοί σύνδεσμοι και ελληνική κυβέρνηση εργάζονται εντατικά για την “επάνοδο” στην τουριστική αγορά.

Το γεγονός αυτό δεν εκπλήσσει από τη στιγμή που ο τουρισμός συμβάλλει στο ΑΕΠ με 24%. Η επαπειλούμενη ακύρωση της φετινής καλοκαιρινής περιόδου θέτει σε κίνδυνο περισσότερες από 700.000 θέσεις εργασίας. Εκτός αυτού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η κρίση του κορονοϊού θα χτυπήσει την Ελλάδα περισσότερο από κάθε άλλη χώρα-μέλος. Το ΔΝΤ κάνει μάλιστα λόγο για μείωση 10% του ΑΕΠ.

Ένα πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο, όταν οι περισσότεροι Έλληνες και ξένοι τουρίστες θα έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, έχει ήδη ληφθεί υπόψη από τις αρχές. Αυτή την περίοδο το υπουργείο Υγείας προχωρά στη πρόσληψη περισσότερων από 4.000 γιατρών και αυξάνει παράλληλα τον αριθμό των μονάδων εντατικής θεραπείας. Η καλοκαιρινή σεζόν θα πρέπει να λάβει χώρα πάση θυσία ακόμα κι αν είναι σύντομη. Παρά τους οικονομικούς κλυδωνισμούς ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση δεν δείχνει να εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει την μεγάλη οικονομική εξάρτηση της χώρας από τον τουρισμό».

ΠΗΓΗ: DW