Θα μπορούσε ο COVID-19 να αποτελεί ένα “ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΟΠΛΟ”; Ένας ειδικός εξηγεί

eΣήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο η ανθρωπότητα πασχίζει να εντοπίσει τρόπους αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού. Παράλληλα, παραμένει διάχυτος ο προβληματισμός αν ο ιός προέκυψε από τη φύση, διέφυγε εκ λάθους, ή ήταν μία εσκεμμένη εχθρική ενέργεια. Με την εμπειρία του γράφοντος ως εκπροσώπου, στο παρελθόν, του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε διεθνείς οργανισμούς διαχείρισης βιολογικών και χημικών όπλων, θα προσεγγίσω το θέμα από στρατιωτικής απόψεως.

Του αντιπτέραρχου ε.α. ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗ
ΠΗΓΗ: SLpress

Το ερώτημα που τίθεται αβίαστα είναι γιατί οι άνθρωποι αναπτύσσουν βιολογικά όπλα. Ο Θουκυδίδης, θεμελιωτής της στρατηγικής σκέψης υποστήριζε ότι για την επίτευξη της τελικής νίκης «οι ιδανικές αρχές συμπεριφοράς στον πόλεμο ήταν σε διαρκή αντίθεση με την αποτελεσματικότητα, την εφευρετικότητα και το πάθος». Δηλαδή, με απλά λόγια, «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» αλλά παρεμποδίζεται από τις ιδανικές αρχές συμπεριφοράς, δηλαδή την ηθική.

Η περί του πολέμου ηθική έχει μελετηθεί διεξοδικά ανά τους αιώνες. Κατά παράβαση της ηθικής του πολέμου, αλλά και των διεθνών συμφωνιών για τον έλεγχο βιολογικών όπλων, δυστυχώς συνεχίζουν αυτά να παρασκευάζονται από συγκεκριμένα κράτη. Μεταξύ των μικροοργανισμών που αναπτύσσονται για χρήση σε ένα βιολογικό πόλεμο, είναι και οι ιοί.

Ο ιός είναι ένα ενδοκυτταρικό παράσιτο που περιέχει τον κώδικα για την αναπαραγωγή του. Προσβάλλει συγκεκριμένου τύπου υγιή κύτταρα ενός οργανισμού, τα οποία στη συνέχεια δεν λειτουργούν όπως προβλέπεται. Οι ιοί για να αυτοπροστατευθούν, μεταλλάσσονται και εξελίσσονται, δυσκολεύοντας με αυτόν τον τρόπο την πρόληψη και τη θεραπεία.

Ο σκοπός χρήσης ενός ιού ως βιολογικό όπλο, είναι να υποβαθμίσει άμεσα τη μαχητική ικανότητα του αντιπάλου στρατεύματος, προσβάλλοντας το προσωπικό. Παράλληλα, με έμμεσο τρόπο, η διάδοση του ιού στα μετόπισθεν μειώνει την αποτελεσματικότητα της υποστηρικτικής αλυσίδας που παρέχεται από τον πληθυσμό.

Ο πολυεθνικός οργανισμός Australia Group (AG) που δραστηριοποιείται στον έλεγχο διάδοσης επικίνδυνων ουσιών που είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν σε βιολογικά όπλα, μεταξύ άλλων έχει συμπεριλάβει στην λίστα των ελεγχόμενων υλικών 57 ιούς.

Στο νούμερο 4 της λίστας εντοπίζεται ένας από τους ιούς της γρίπης και στο νούμερο 46 ένας κορωνοϊός SARS, ως ακολούθως: (4) Avian influenza virus και (46) Severe acute respiratory syndrome-related coronavirus (SARS-related coronavirus). ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ