Θα μας κάνει “ντα” η Τουρκία για τον EastMed… διότι θέλει μερτικό από όλα

Την αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η απόφαση μετασχηματισμού του Φόρουμ Αερίου Ανατολικής Μεσογείου σε Διεθνή Οργανισμό, με την Άγκυρα να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να «ανεχθεί πρωτοβουλίες που αποκλείουν την Τουρκία». Σύμφωνα με επίσημη δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η πρωτοβουλία του φόρουμ είναι «μη ρεαλιστική» και εντάσσεται στα πολιτικά κίνητρα και τις ψευδαισθήσεις «ορισμένων χωρών».

«Τέτοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν θα έχουν επιτυχία» επεσήμανε, παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο. Και συνέχισε: «Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί μία επιπλέον απόδειξη ότι χώρες που δεν έχουν ανταποκριθεί στις εκκλήσεις μας για διάλογο, εξακολουθούν να κυνηγούν μάταιες ελπίδες».

«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα έννομα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο» κατέληξε το τουρκικό υπουργείο. Υπενθυμίζεται ότι το Φόρουμ Αερίου Ανατολικής Μεσογείου συνεδρίασε στις 16 Ιανουαρίου του 2020, στο Κάιρο, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Ιορδανίας και της Παλαιστίνης. Η εξέλιξη αυτή, μάλιστα, έρχεται ως συνέχεια της πρόσφατης υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου για την πρόθεση κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου «EastMed».

«Αυτός ο αγωγός θα περάσει από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.Tο Ισραήλ και οι άλλες χώρες (σ.σ. Ελλάδα, Κύπρος) θα πρέπει να μιλήσουν με την Τουρκία, καθώς χωρίς την έγκριση μας αυτό το έργο δεν μπορεί να γίνει» ήταν η πρώτη αντίδραση της Άγκυρας, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγωγός «EastMed» φιλοδοξεί να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου στην Ευρώπη, μέσω της Κύπρου, της Κρήτης, της δυτικής Ελλάδας και της Ιταλίας.