Θα ενεργοποιήσει η Κίνα το “σπάνιο υπερόπλο” της, απέναντι στις ΗΠΑ του Τραμπ;

Τον Απρίλιο του 2018 όταν ο εμπορικός πόλεμος Αμερικανών – Κινέζων βρισκόταν στις απαρχές του είχε αναφερθεί πως μια από τις επιλογές – απαντήσεις του Πεκίνου ήταν η παύση εξαγωγών σπανίων γαιών (rare earth) στις ΗΠΑ. Κάτι τέτοιο θα έπληττε σοβαρά τις αμερικανικές παραγωγικές δυνατότητες σε πολλούς τομείς υψηλής τεχνολογίας, των υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων συμπεριλαμβανομένων.

Για καιρό οι αναλυτές περίμεναν την κίνηση αυτή της Κίνας ως απάντηση στην επιβολή δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται και να συμβεί ποτέ. Η τελευταία επίσκεψη του Κινέζου πρόεδρου Σι Τζιπίνγκ σε μονάδα επεξεργασίας σπανίων γαιών, θεωρήθηκε από πολλές πλευρές ότι έστελνε μήνυμα, υπενθυμίζοντας εμμέσως το “κινεζικό υπερόπλο” στην Ουάσιγκτον.

Η προεδρική επίσκεψη θεωρείται δικαίως σημάδι. Οι σπάνιες γαίες άλλωστε έχουν μεγάλο μερίδιο στη διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών ΗΠΑ–Κίνας. Οι ΗΠΑ δεν αύξησαν τους δασμούς στις κινεζικές σπάνιες γαίες αν και τους αύξησαν ή πρόκειται να τους αυξήσουν σε άλλα κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων.

Και αν ο Λευκός Οίκος… έχασε το μήνυμα της επίσκεψης του Σι Τζιπίνγκ στην JL MAG, αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, ας αναλογιστεί, ότι μαζί με τον πρόεδρο ήταν και ο αντιπρόεδρος Λιού ο οποίος και ηγείται της κινεζικής διαπραγματευτικής ομάδας με τις ΗΠΑ. Και ας σημειωθεί πως οι ΗΠΑ εξαρτώνται από την Κίνα για το 80% των προμηθειών τους σε σπάνιες γαίες.

Η επίσκεψη του Σι ήρθε μάλιστα μερικές ώρες μετά τον αποκλεισμό της κινεζικής Huawei από την αμερικανική αγορά με εντολή Τραμπ. Ο Κινέζος εκπρόσωπος δήλωσε, ερωτώμενος για το πώς θα αντιδράσει το Πεκίνο περιορίστηκε να πει: «Περιμένετε και θα δείτε».

Φυσικά ένα πλήγμα στις κινεζικές εξαγωγές θα πλήξει και την κινεζική οικονομία και τον τομέα παραγωγής σπανίων γαιών. Μπορεί όμως σταδιακά να βοηθήσει στην ανάπτυξη της τοπικής παραγωγής που βασίζεται στην χρήση και επεξεργασία σπανίων γαιών.