Θα ενδιαφερθεί η Τουρκία για να υποκαταστήσει το ΤF-X με δική της έκδοση του KF-X;

Η MBDA ανακοίνωσε πρόσφατα την υπογραφή συμφωνίας με την νοτιοκορεατική KAI (Korea Aerospace Industries) για την πιστοποίηση του πυραύλου αέρος-αέρος, μέσης-μεγάλης ακτίνας νέας γενιάς Meteor στο υπό ανάπτυξη μαχητικό χαρακτηριστικών stealth, KF-X.

Το συμβόλαιο μεταξύ των δύο πλευρών προβλέπει την διαδικασία πιστοποίησης του όπλου μέσω της διασύνδεσης του με τα συστήματα του αεροσκάφους και το λογισμικό λειτουργίας τους, η μεταφορά τεχνογνωσίας, καθώς και η κατασκευή εξοπλισμού δοκιμών.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, η οποία αποκαλύπτει την πρόθεση των Νοτιοκορεατών να απεξαρτηθούν από τις ΗΠΑ, οι οποίες αποτελούν τον κύριο προμηθευτή της Αεροπορίας τους. Πέρα από την καθαρά βιομηχανικού χαρακτήρα προσπάθεια, το πρώτο βήμα προς την υιοθέτηση και επιχειρησιακή αξιοποίηση μη αμερικανικών αερομεταφερόμενων όπλων, έγινε μέσω της πιστοποίησης του γερμανο-σουηδικού Taurus KEPD 350 στα F-15K.

Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πει κανείς με βεβαιότητα αν τη διαδικασία της πιστοποίησης του Meteor στο χαμηλής παρατηρησιμότητας KF-X, θα διαδεχθούν ίδιες διαδικασίες για πιστοποίηση του όπλου στα F-16 και F-15 της Αεροπορίας της Νοτίου Κορέας.

Πιστεύουμε πώς οι Αμερικανοί θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν οποιοδήποτε τέτοιο πρόγραμμα παντί τρόπω. Αυτό τουλάχιστον υποδεικνύει η λογική. Πέρα από την καινούρια έκδοση του AMRAAM τον ΑΙΜ-120D, αναπτύσσουν δύο νέα, σημαντικά για το μέλλον του οπλοστασίου αέρος – αέρος των ΗΠΑ, όπλα.

Τον μεγάλης ακτίνας AIM-260, ευθέως ανταγωνιστικό του Meteor και τον μικρότερο Peregrine στους οποίους έχουμε αναφερθεί διεξοδικά. Από την άλλη πλευρά οι Νοτιοκορεάτες υπόσχονται μέσω του KF-X μία πραγματική πλατφόρμα πολλαπλών ρόλων, χαρακτηριστικών stealth και χαμηλού κόστους κτήσης και αξιοποίησης.

Στην προσπάθειά τους να καταστήσουν το τελικό προϊόν ακόμη πιο ελκυστικό, εκτός από το ότι αναζητούν διεθνείς συνεργασίες για περιορισμό του κόστους ανάπτυξης (και εδώ είναι που υπάρχει ο κίνδυνος η Τουρκία συμμετέχοντας σε αυτό το πρόγραμμα να υποκαταστήσει το δικό της ΤF-X με μία δική της έκδοση του KF-X…), φυσικά θα αποπειραθούν να πιστοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα όπλα σε αυτό. Και αμερικανικά και ευρωπαϊκά…