Θα δεχθεί ο Βλ. Πούτιν τον Αλέξη Τσίπρα με την ευκαιρία του Μουντιάλ;

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η είδηση των επαφών των επιτελείων του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με αυτό του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με αντικείμενο τον καθορισμό ημερομηνίας συνάντησης των δύο ηγετών.

Η ελληνική πλευρά ενδιαφέρεται για το διάστημα που θα βρίσκεται σε εξέλιξη το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί το διάστημα 14 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου στη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτό θα ήταν βολικό από επικοινωνιακής απόψεως λόγω του ότι τα φώτα της δημοσιότητας θα είναι στραμμένο στη Ρωσία.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Μπορεί οι ελληνορωσικές σχέσεις να δείχνουν σε καλύτερη κατάσταση από αυτή του προηγούμενου διαστήματος, όμως η πολύπειρη ρωσική διπλωματία, γνωρίζει καλά την επικοινωνιακή διάσταση μιας τέτοιας επίσκεψης για τον προσκεκλημένο!

Κατά συνέπεια, φροντίζει να σκληραίνει τη στάση της επικαλούμενη φόρτο εργασίας του προέδρου, με τη λύση να βρίσκεται εάν πάρει κάποιο διπλωματικό αντάλλαγμα! Κάτι τέτοιο δεν μπορεί παρά να είναι δυο φορές εν ισχύ στην περίπτωση της Ελλάδας.

Η γεωγραφική περιοχή που καταλαμβάνει η Ελλάδα, καθώς επίσης και η «ειδική σχέση» που οικοδομεί η Μόσχα με την Άγκυρα, καθιστά τη συνάντηση αυτή σημαντική και για τις δυο πλευρές. Το τι θα γίνει ασφαλώς θα φανεί, αν και το διπλωματικό «αλισβερίσι» θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Μιχαήλ Βασιλείου